FILM AND VISUAL ARTS: Basim Magdy

FILM AND VISUAL ARTS: Basim Magdy

FILM AND VISUAL ARTS: Νέο πρόγραμμα που εγκαινιάζεται με το έργο του Basim Magdy

10 Σεπτεμβρίου 2022

Εντοπίζοντας τη στενή σύνδεση ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και σε αυτή του κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συστήνει για πρώτη φορά το πρόγραμμα Film and Visual Arts βασιζόμενο στη δυναμική της διαθεματικότητας των τεχνών. Το καινούργιο πρόγραμμα επιδιώκει να δημιουργήσει τον χώρο ώστε καλλιτέχνες που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες (visual arts) και αξιοποιούν την ταινία ως μέσο να μπορούν να λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ στο μέλλον.

Για να δοθεί ο παλμός, καθώς και να εκφραστεί η φιλοσοφία της σύλληψης του προγράμματος Film and Visual Arts, ανατέθηκε για φέτος στον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη εικαστικών τεχνών Basim Magdy να επιλέξει κάποια από τα έργα του για να τα μοιραστεί με το κοινό του Φεστιβάλ και της Δράμας. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε η έκθεση “Enigma dancing on its tiptoes” («Αίνιγμα που χορεύει στις μύτες των ποδιών του») που φιλοξενείται στον εμβληματικό για τη Δράμα πολυχώρο «Ελευθερία».

Ο Basim Magdy είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Κάιρο της Αιγύπτου και τη Βασιλεία της Ελβετίας. Οι ταινίες του μοιάζουν µε σουρεαλιστικά παραμύθια γεμάτα αινιγματικό χιούμορ, που παράλληλα διερευνούν τη συλλογική πλάνη και τις ιδεολογίες που αλλοιώνονται από το δόγμα, αλλά και αποκαλύπτουν εναλλακτικές πραγματικότητες και κοινωνικά σχέδια ενός ελπιδοφόρου µέλλοντος απευθυνόμενες στη φαντασία του θεατή. Έχουν προβληθεί στα Locarno Film Festival, New York Film Festival, International Film Festival Rotterdam, CPH:DOX, Curtas Vilado Conde – International Film Festival και στην Tate Modern.

Η έκθεση “Enigma dancing on its tiptoes” περιλαμβάνει τρία έργα του Magdy: M.A.G.N.E.T (2019), 13 Essential Rules for Understanding the World (2011) και My Father Looks For An Honest City (2010). Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τόσο το εικαστικό μέρος τους, όσο και τη μουσική και τα αποσπάσματα αφήγησης που περιέχουν, για τα οποία προσθέτει τη δική του φωνή όταν είναι απαραίτητο. Απευθυνόμενος στο κοινό του Φεστιβάλ ο Magdy ανέφερε μεταξύ άλλων για την έκφραση πίσω από αυτά τα έργα: «Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις την πρόοδο χρειάζεται να αποδεχτείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν φτάσουμε στο σημείο να πιστέψουμε ότι όλα είναι τέλεια, τότε δεν υπάρχει νόημα να ξυπνά κανείς κάθε πρωί… Θεωρώ ότι υπάρχει μια δύναμη στο να αποδέχεται κάποιος την αποτυχία ως μία καινούργια αρχή, καθώς και να κοιτάει προς το παρελθόν και να βλέπει τι έκαναν οι άνθρωποι στο παρελθόν για να μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον, που δεν είναι ίδιο με το παρελθόν, που εξελίσσεται από το παρελθόν, που περιέχει πρόοδο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.»

Η πρόοδος και η αποτυχία είναι αλληλένδετες για τον Magdy με πολυδιάστατη παρουσία, οι εκφάνσεις της οποίας περιλαμβάνουν χιούμορ μέσα σε καταστάσεις ματαίωσης και αυτοσαρκασμό μέσα σε κλίμα επιτυχίας, διττότητες τις οποίες φροντίζει να συμπεριλαμβάνει στο έργο του.

Σχετικά με την τεχνική του, ο Magdy ενδιαφέρεται με τη χρήση των διαφορετικών χρωμάτων και ποιοτήτων εικόνας να δημιουργήσει μία διάσταση ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα: ο φακός του αποτυπώνει πραγματικότητες αλλά το τελικό προϊόν είναι μυθοπλασίες και έχει σημασία για τον καλλιτέχνη να δείξει τα όρια ανάμεσα στα δύο. Επιπλέον, σε όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας επιμένει να χρησιμοποιεί το αναλογικό φιλμ καθώς τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία δεν του προσφέρουν όμοια ιδιότητα με εκείνη που έχει το φιλμ στο να είναι κάτι απτό και ευμετάβλητο.

Η έκθεση “Enigma dancing on its tiptoes” διαρκεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι δωρεάν για το κοινό και ανοιχτή κάθε απόγευμα από τις 18:00 έως τις 23:00 στην αίθουσα τέχνης του πολυχώρου «Ελευθερία» στην οδό Κουντουριώτου.

Το πρόγραμμα Film and Visual Arts στο επόμενο Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εκ νέου έναν καλλιτέχνη-εκφραστή της φιλοσοφίας του και από το 2024 φιλοδοξεί να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε δημιουργούς εικαστικών τεχνών διεθνώς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε τις φωτογραφίες που θέλετε από όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ:
https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1RCLxyy3XKpqTZ0r1qNSBSO9R30qMw2my