• Short Film Hub

Short Film Hub

46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ήταν πάντα ο χώρος έκφρασης νέων δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου. Υπήρξε διαχρονικά το σημείο συνάντησης όπου κάθε Σεπτέμβρη γίνονται οι ζυμώσεις, οι πρώτες επαφές, οι κινηματογραφικές κουβέντες, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, αλλά και η αρχή για μελλοντικές συνεργασίες.

Φέτος για πρώτη φορά, ξεκινά το Short Film Hub, που σκοπεύει να ενώσει όλους τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στη Δράμα και να δώσει την ευκαιρία οι συζητήσεις και τα πάνελ να γίνουν αφορμή ώστε οι νέοι δημιουργοί να έρθουν κοντά με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν τις αμέτρητες δυνατότητες της τέχνης τους, της προώθησης ενός κινηματογραφικού έργου, την ανάπτυξη του σεναρίου και τη δημιουργία δικτύου επαφών.

Οι δράσεις του Short Film Hub απλώνονται σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Καθημερινά πραγματοποιούνται συζητήσεις με σημαντικούς καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Οι συζητήσεις αυτές αφορούν τρόπους προσέγγισης των ταινιών μικρού μήκους από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όλου του κόσμου όπως το Φεστιβάλ Καννών, το Marché du Film του Φεστιβάλ Καννών, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής αγοράς τα τελευταία χρόνια. Στη Δράμα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας για να παρουσιάσουν τις δράσεις τους. Θα διοργανωθεί συζήτηση για την εύρεση και εκκαθάριση μουσικών δικαιωμάτων που τόσο σημαντικό ρόλο έχουν στην παραγωγή μιας ταινίας. Θα παρουσιαστούν εργαλεία για νέους σκηνοθέτες, τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει η μετάβαση από την ανάπτυξη σεναρίου στη σωστή στρατηγική για την προώθηση της ταινίας στα φεστιβάλ. Η νέα πλατφόρμα της Crew United θα παρουσιαστεί καθώς αποτελεί ένα νέο σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Το σινεμά είναι πάντα στο επίκεντρο του Φεστιβάλ της Δράμας και θα παρουσιαστούν δύο συζητήσεις – για το σινεμά DIY και πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να κάνεις σινεμά με ελάχιστα μέσα, καθώς και μια συναρπαστική κουβέντα για το σινεμά της Φρίντα Λιάππα. Τέλος, με μεγάλη μας χαρά θα φιλοξενήσουμε μια κουβέντα για τα LGBTIQA+ στην Ελλάδα, αλλά και για το νεοσύστατο Sunny Bunny Film Festival που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Κίεβο της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου.

Παράλληλα, θα διοργανωθεί το εργαστήρι «DIRECTOR’S CUT: A Cinema of Stills» με τη Νατάσα Χριστιά, επιμελήτρια, αρθρογράφο και εκπαιδευτικό στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε τη φωτογραφία και τη θεωρία της στην κινηματογραφική θεωρία και πράξη, και να δημιουργήσουμε μια χρήσιμη και εμπνευσμένη εργαλειοθήκη για τη σύλληψη, την παραγωγή και την προώθηση ενός κινηματογραφικού πρότζεκτ.

Συνεχίζονται οι πετυχημένες δράσεις Pitching Lab, το οποίο γιορτάζει τα δέκα χρόνια του, καθώς και η συνεργασία με το Torino Short Film Lab. Οι δύο αυτές δράσεις θα συνδυαστούν με εποικοδομητικά meetings μεταξύ των συμμετεχόντων και των επαγγελματιών.

Τέλος, για πρώτη φορά θα διοργανωθούν τα «Meet the Experts» – καθημερινές συναντήσεις με τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στη Δράμα και θα είναι διαθέσιμοι για one-to-one συναντήσεις με τους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Καλή και δημιουργική αντάμωση!

Γιάννα Σαρρή
Υπεύθυνη Short Film Hub

Πρόγραμμα Short Film Hub 2023

Τρίτη 5/9

11.00 – 13.00 Ask the Directors @cine Αλέξανδρος.
13.00 Συνέντευξη Τύπου για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα «Κινηματογραφικών Σπουδών» @cine Αλέξανδρος (ΕΛ).
13.30 – 14.30 Mix & Match: συναντήσεις με τους επαγγελματίες @Αίθριο.
13.30 – 14.30 Γνωρίστε τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου @Αίθριο.
17.00 – 18.00 SHF Talks – Από το σενάριο στο επίκεντρο: εξερευνώντας την ανάπτυξη σεναρίων και τα φεστιβάλ για τις ταινίες μικρού μήκους με τις Jutta Wille, Sona Morgenthalova, Λίνα Μανωλοπούλου @cine Αλέξανδρος (ΑΓΓ).

Τετάρτη 6/9

11.00 – 13.00 Ask the Directors @cine Αλέξανδρος.
10.30 – 13.30 DIRECTORS CUTA Cinema of Stills εργαστήρι με τη Νατάσα Χριστιά @Ελευθερία.
13.30 – 14.30 Mix & Match: συναντήσεις με τους επαγγελματίες @Αίθριο.
13.30 – 14.30 Γνωρίστε τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου @Αίθριο.
16.45 – 17.45 SHF Talks –Τα μυστικά του σινεμά / Είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία με τους Μαρία Κομνηνού, Ηλέκτρα Βενάκη, Κυριάκο Αγγελάκο @cine Αλέξανδρος (ΕΛ).
17.45 – 18.15 SFH Talks – Music Licensing & Sound Design με την Musou Music GroupΑπό την Ιδέα στην πραγματοποίησημε τους Στέφανο Γκάνο, Άλκηστις Τσίκλου, Μάρκο Φράγκο @cine Αλέξανδρος (ΕΛ).
18.30 – 19.30 SFH Talks – Πίσω από τα φώτα: Ενισχύοντας οικονομικά τα φεστιβάλ με τους Γιώργο Δεμερτζή, Γιάννη Καπλάνη, Άννα Κασιμάτη, Παναγιώτη Κουδουμάκη, Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη @cine Αλέξανδρος (ΕΛ).

Πέμπτη 7/9

11.00 – 13.00 Ask the Directors @cine Αλέξανδρος.
10.30 – 13.30 DIRECTORS CUTA Cinema of Stills εργαστήρι με τη Νατάσα Χριστιά @Ελευθερία.
13.30 – 14.30 Mix & Match: συναντήσεις με τους επαγγελματίες @Αίθριο.
13.30 – 14.30
Γνωρίστε τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου @Αίθριο.

16.00 – 17.00 SFH Talks – Φεστιβαλικός οδηγός: Υπέρ και κατά όταν καταθέτουμε μια ταινία σε φεστιβάλ σε συνεργασία με το Student Campus και τον Θανάση Νεοφώτιστο @cine Αλέξανδρος (ΑΓΓ).
17.00 – 17.30
SFH Talks – Γιορτάζουμε 10 χρόνια Pitching Lab στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Γιατί χρειάζομαι ένα pitch? Με τους Βαρβάρα Δούκα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, John Stephens @cine Αλέξανδρος (ΑΓΓ).
17.45 – 19.00 SFH Talks – Free Cinema! Με τους Γιάννη Σακαρίδη & Γιώργο Γούση @cine Αλέξανδρος (ΕΛ).

Παρασκευή 8/9

11.00 – 13.00 Ask the Directors @cine Αλέξανδρος.
13.30 – 14.30 Mix & Match: συναντήσεις με τους επαγγελματίες @Αίθριο.
13.30 – 14.30 Γνωρίστε τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου @Αίθριο.
16.45 – 17.30 SFH Talks – Queer Κινηματογραφικά Φεστιβάλ – σε περίοδο ειρήνης και πολέμου με τους Bohdan Zhuk & Μαρία Κατσικαδάκου (a.k.a. Maria Cyber) @cine Αλέξανδρος (ΑΓΓ).
17.30 – 18.00 SFH Talks – Show me the Crew! – Παρουσίαση της Crew United Greece με τη Βένια Βέργου @cine Αλέξανδρος (ΕΛ).

Σάββατο 9/9

11.00 – 13.00 Ask the Directors @cine Αλέξανδρος.
10.00 – 11.00 Torino Short Film Market Pitching Παρουσίαση @Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
11.30 – 13.30 Pitching Lab Παρουσίαση @Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
15.30 – 18.30 Meetings @Αίθριο.
23.00 SFH Party @Guernica café bar. – powered by MuSou

Κυριακή 10/9

11.00 – 13.00 Ask the Directors @cine Αλέξανδρος
20.00 Τελετή Λήξης 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας @Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Torino Short Film Market

What’s the Story?

Το εργαστήριο, που για δεύτερη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα, παρέχει στους συμμετέχοντες τις βασικές γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για τη συγγραφή ενός σεναρίου και την υλοποίηση μιας ταινίας μικρού μήκους. Επιπλέον, προσφέρει τεχνογνωσία πάνω στην ανάπτυξη ιστοριών για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και στις βασικές γνώσεις παραγωγής, διανομής και φεστιβαλικής πορείας. Επικεντρώνεται στην παγκόσμια βιομηχανία ταινιών μικρού μήκους —καλύπτοντας θέματα όπως φεστιβάλ, αγορές, εταιρείες διανομής και πωλήσεων, παρουσιάσεις και ανάπτυξη φακέλων ταινιών.

Φέτος κατατέθηκαν 60 προτάσεις και η επιτροπή επέλεξε:

Μελίνα Λουκανίδου
Αλέξανδρος Κωστόπουλος
Ελένη Ξουπά
Μαρία Τσιώλη
Ines Perot
Έμυ Κατσικώστα
Αστέρης Τζιώλας
Αφροδίτη Κατερινοπούλου