Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 2024
47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
1. Name day, Κώστας Δημητριάδης
2. Skeleton tree, Χάρης Ζαλαβράς
3. Πακιστανός, Χρίστος Ζένιου
4. Μωβ, Τζω Καπράλου
5. Treadmill, Γιώργος Κοιμήσης
6. Χρυσά Βαστά, Φοίβος Κοντογιάννης
7. Numb, Δέσποινα Κούρτη
8. Άσκοπη Μετακίνηση, Νικολέτα Λεούση
9. Τheater, Αναστασία Λώλα
10. Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται, Σταύρος Μαρκουλάκης
11. Roger, Θάνος Μήτσιος
12. Γκέκας, Δημήτρης Μουτσιάκας
13. Zange, Ίρις Μπαγλανέα
14. 36 Roses Street, Κρίστιαν Ξυπολιάς
15. Honeymoon, Άλκι Παπασταθόπουλος
16. Mira, Ορφέας Περετζής
17. Κυρία Νίτσα, Νεφέλη Ράπτη
18. Κυνηγός, Παύλος Σηφάκης
19. Αλκυονίδες, Αλέξανδρος Σκούρας
20. Φοίβη, Βαγγελιώ Σουμέλη
21. Pave Paradise, Αλκαίος Σπύρου
22. Σπίτι, Σοφία Σφυρή
23. MJ, Γιώργος Φουρτούνης
24. Ο πρώτος μου γάμος, Ανδρέας Χαλικιάς
25. Η μεγαλύτερη μέρα του κόσμου, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
26. 7Hz, Μαρία Χατζάκου
27. Βίωμα, Angel Saft
Οι αφίσες των ταινιών του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος 2024
Η Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος
Αχιλλέας Κυριακίδης
Ειρήνη Βαχλιώτη
Αλέξης Βασιλείου
Λήδα Γαλανού
Μαρίνα Σιώτου
Αχιλλέας Κυριακίδης (Πρόεδρος)
O Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1946. Είναι πεζογράφος, μεταφραστής, θεωρητικός κινηματογράφου, σεναριογράφος, σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2005) και με δύο Κρατικά Βραβεία Μετάφρασης (2006, 2020). Έχει γράψει έντεκα συλλογές διηγημάτων, τέσσερις νουβέλες, ένα μυθιστόρημα και τέσσερις συλλογές δοκιμίων για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει πάνω από 140 έργα διαφόρων συγγραφέων, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες (άπαντα τα διηγήματα και επιλεγμένα δοκίμια), Λουίς Σεπούλβεδα (άπαντα τα πεζά), Χούλιο Κορτάσαρ, Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, Ρεμόν Κενό, Ζορζ Περέκ, Ζαν Εσνόζ, Ουίλιαμ Φόκνερ, Γκράχαμ Γκριν, Πατρίκ Μοντιανό, Αλεχάντρο Σάμπρα κ.ά. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος έντεκα ταινιών μικρού μήκους, βραβευμένων εδώ και στο εξωτερικό.
Ειρήνη Βαχλιώτη
Η Ειρήνη Βαχλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία στο Λονδίνο, όπου και εργάσθηκε για κάποια χρόνια στο post-production. Έχει πολυβραβευθεί για τη μικρού μήκους ταινία της, Skipper Straad, αλλά και ως σκηνοθέτιδα για σειρές και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ κυρίως για την αγγλική τηλεόραση. Στις πρόσφατες σκηνοθετικές της δουλειές περιλαμβάνεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το BBC Written by Mrs Bach και η σειρά της COSMOTE Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία – από τον Θεό στον άνθρωπο.
Αλέξης Βασιλείου
Ο Αλέξης Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1978. Σπούδασε Χορό (Diploma in Dance Studies) στο Trinity-Laban Conservatoire of Music and Dance (Η.Β.), Μουσική (Β.Α in Music) στο University of East Anglia (Η.Β.) και Σύνθεση για Κινηματογράφο, Θέατρο και Τηλεόραση (MA) στο University of Bristol (Η.Β.). Το 2008 εξασφάλισε την υποτροφία του Dance-Web Europe και εκπροσώπησε την Κύπρο στο 25ο φεστιβάλ ImpulsTanz Vienna International Dance Festival στην Αυστρία. Το 2012 και 2013 επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στα ευρωπαϊκά προγράμματα E-motional Bodies and Cities και Act Your Age. Το έργο του Please Βe Gentle επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα έργα του δικτύου Aerowaves Dance Network για το 2014 και έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει μια σειρά από παραστάσεις, που έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό (Blissfully Happy (2009), Peep Hole (2010), Snap (2011), Blame It On Me (2012), Generation Y (2012), Please Be Gentle (2013), Stay With Me (2014), sheisheisheis.him/ work in progress (2015), Noon (2015), ΣΑΚΡΑ (2022), ΘΗΡΑΜΑ (2023), καθώς και την ταινία μικρού μήκους ΕΓΚΑΤΑ (2021). Από το 2016-μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 διετέλεσε γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής στη Στέγη Χορού Λεμεσού όπου συμμετείχε ως καλλιτεχνικός διευθυντής/επιμελητής σε συνέδρια και διοργανώσεις, σε επιτροπές-δίκτυα επιλογής καλλιτεχνών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ χορού και περφόρμανς Open House και δημιούργησε-σχεδίασε προγράμματα διαθεματικής καλλιτεχνικής έρευνας. Επίσης, υπήρξε υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή περιεχομένου, δράσεων και δραστηριοτήτων για ευρωπαϊκά προγράμματα. Από τον Οκτώβριο του 2023 τού έχει ανατεθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό.
Λήδα Γαλανού
Η Λήδα Γαλανού γεννήθηκε στην Αθήνα, και άρχισε να βλέπει σινεμά πολύ πριν συνειδητοποιήσει ότι το σινεμά είναι δουλειά. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία στο Deree και πήρε το μεταπτυχιακό της στην Κριτική Κινηματογράφου (ΜΑ) από το City University του Λονδίνου. Δούλεψε στο περιοδικό Σινεμά ως συντάκτρια και κριτικός, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πρόγραμμα κι αργότερα στην επικοινωνία, και έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες κινηματογραφικής διανομής στους τομείς του μάρκετινγκ και της δημοσιότητας. Συνεργάζεται τακτικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ως και το 2023 ήταν η κριτικός κινηματογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών. Είναι συνιδρύτρια, συνιδιοκτήτρια και συντάκτης του Flix.gr.
Μαρίνα Σιώτου
Η Μαρίνα Σιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ηθοποιός. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Στον Κινηματογράφο, έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους ταινία Η Πόλη και η Πόλη (Berlin Film Festival Encounters 2022), σε σκηνοθεσία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Πρωταγωνίστησε στη συνέχεια στη μικρού μήκους ταινία Το Χάος που Άφησε Πίσω της του Νίκου Κολιούκου που απέσπασε το Β’ Βραβείο LA CINEF στο 77ο Φεστιβάλ Καννών. Η ίδια τιμήθηκε με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα. Στο Θέατρο, μαζί με τη Ζωή Σιγαλού, ανέβασαν την παράσταση Perseids ή Πώς να Παρτάρετε Αγρίως, σε κείμενο και σκηνοθεσία δική τους στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Future Now της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το 2023.