Cinematherapy 2024
47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 2024
Cinematherapy / Κινηματογραφοθεραπεία
47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Cinematherapy / Κινηματογραφοθεραπεία
Cinematherapy (κινηματογραφοθεραπεία) ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το Cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους θεατές να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.
Θεματικός άξονας του φετινού προγράμματος Cinematherapy 2023 είναι οι Aνθρώπινες Σχέσεις, η ρευστότητα και η αναδιάρθρωσή τους τον 21ο αιώνα καθώς και οι διάφορες μορφές που συγκροτούν τη δομή της. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy είναι η δομή που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις μας από την οικονομική κρίση, την πανδημία, τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές; Πώς διαμορφώνεται η σημερινή τους μορφή και οι αξίες μας;
Ντενίς Νικολάκου – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
DISFF – Πρόγραμμα Cinematherapy 2024
Επικεφαλής Προγράμματος: Ντενίς Νικολάκου – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Από την πρώτη γνωριμία με το κοινό στην 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2020 έως την 47η το 2024, το πρόγραμμα Cinematherapy κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Συμπληρώνοντας φέτος τον 5ο χρόνο ενεργής παρουσίας, αποτελεί ένα από πιο σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ.
Cinematherapy (κινηματογραφοθεραπεία) ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους θεατές να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.
Στη σύγχρονη κοινωνία, η ιδέα της θεραπευτικής δύναμης του κινηματογράφου αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό εργαλείο θεραπείας και αυτογνωσίας, προσφέροντας μια μοναδική δυνατότητα αναστοχασμού και ανανέωσης.
Το φετινό πρόγραμμα Cinematherapy αναδεικνύει τον κινηματογράφο ως θεραπευτικό μέσο. Μέσα από τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, εξερευνούμε διαδικασίες ψυχικής αυτογνωσίας, απελευθέρωσης συναισθημάτων και ανάκαμψης. Από την καθημερινή ζωή μέχρι τις βαθύτερες ανθρώπινες εμπειρίες, ο κινηματογράφος ανοίγει παράθυρα στην ψυχή και την καρδιά μας, προσφέροντας μια ευκαιρία για συναισθηματική θεραπεία και εσωτερική ανανέωση.
Μέσω αυτού του προγράμματος, καλωσορίζουμε κάθε συμμετοχή που επιδιώκει την εξερεύνηση της συνάφειας μεταξύ κινηματογράφου και ψυχικής ευεξίας. Αναμένουμε να μοιραστούμε αυτήν την ανακάλυψη και αυτήν την εμπειρία μαζί σας, ενισχύοντας την πορεία μας για να κατανοήσουμε και να αποκαλύψουμε την ισχύ του κινηματογράφου ως ιατρικής αξίας.
Ψtalk/ “Μια Θέση στον Ήλιο” (1995) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
Το Cinematherapy με μεγάλη χαρά εγκαινιάζει φέτος μια νέα δράση “Ψtalk”, μια σειρά από πάνελ συζητήσεων που συνδυάζουν την κινηματογραφική τέχνη με την ψυχοθεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που θα φιλοξενήσουμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη σε μια μοναδική συζήτηση για την ταινία του “Μια Θέση στον Ήλιο” όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα νοήματα και τις ψυχολογικές διαστάσεις της ταινίας.
Λίγα λόγια για την ταινία
“Μια Θέση στον Ήλιο” είναι μια ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και την αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον. Με την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η ταινία μας καλεί να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ηρώων της και να κατανοήσουμε τα ψυχολογικά τους βάρη και τις ελπίδες τους.
Παρασκευή 6/09/2024 στις 20:00 στον θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» προβολή της ταινίας “Vioma” (2023) 19min. του Angel Saft (Άγγελος Σαφτούλης)
Περίληψη:
Μια ομάδα νέων (Νίκος Ζεγκίνογλου, Φλομαρία Παπαδάκη) υπό τον συντονισμό ενός ψυχαναλυτή, συζητά τραύματα, εμπειρίες ζωής, προβλήματα του παρελθόντος και του παρόντος μέσα στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής συνεδρίας. Κάθε προσωπικός απολογισμός, τους πηγαίνει πίσω στο σκηνικό του πόνου, των ανησυχιών τους, των χαμένων ονείρων τους. Καθώς οι ιστορίες εμβαθύνουν όλο και περισσότερο στις πιο σκοτεινές εσοχές της ψυχής τους, ένα ελάχιστο φως αρχίζει να εμφανίζεται. Ένα αίσθημα ελπίδας, ότι μπορεί να μην είναι μόνοι.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.
Σάββατο 7/09/2024 στον θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» προβολή της ταινίας “Skeleton Tree” (2023) 17min. του Χάρη Ζαλαβρά
Περίληψη:
Ένας άντρας (Αλέξανδρος Λογοθέτης) μια απόφαση, ένα μισό μαγειρεμένο φαγητό και η πίστη ότι κάποια πράγματα είναι τόσο ασήμαντα και παράξενα πικρά αλλά και αστεία.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.
Μέσα από τις προβολές των ταινιών, το πρόγραμμα προσφέρει στο κοινό μια ευκαιρία να εξερευνήσει θεματικές όπως η μνήμη, η αντιμετώπιση του χρόνου, η προσωπική ανάπτυξη και η αυτοσυνείδηση. Κάθε ταινία προσφέρει ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο εικαστικό ύφος και προσέγγιση, που καλεί τους θεατές να σκεφτούν και να συζητήσουν γύρω από τις προβληματισμούς και τις λύσεις που παρουσιάζονται στην οθόνη.
Με αυτόν τον τρόπο, το Cinematherapy DISFF 2024 προωθεί την ιδέα ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής.
Καλώς ήρθατε στο Cinematherapy DISFF 2024, ένα ταξίδι που συνδυάζει την τέχνη του κινηματογράφου με την εξερεύνηση του εαυτού και την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας μας.
Μια σειρά από νέες δράσεις για το πρόγραμμα Cinematherapy υλοποιούνται από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας την απήχηση αλλά και επιδραστικότητα του καινοτόμου προγράμματος του DISFF που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και τρία χρόνια.
*Συνεργασία του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο Think Blue τον Απρίλιο, μήνα διεθνώς αφιερωμένο στον αυτισμό, πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης ανοιχτές στην κοινότητα. Μέσω της προηγούμενης γνωριμίας του Φεστιβάλ Δράμας με τη θεατρική ομάδα ΑμεΑ «Αντιήρωες», η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα Cinematherapy του Φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ Πώς να εκπαιδεύσεις ένα Αντιήρωα (2021), στήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου ντοκιμαντέρ από την αρχή (σενάριο-σκηνοθεσία-λήψη-μοντάζ).
Με την καθοδήγηση του Γιάννη Σακαρίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, της Ντενίς Νικολάκου, ψυχοθεραπεύτριας και δημιουργού του προγράμματος Cinematherapy και του σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήρι όπου την πρώτη μέρα γράφτηκε το σενάριο, ενώ τις δύο επόμενες έγιναν τα γυρίσματα με την ενεργή συμμετοχή 15 ατόμων της ομάδας «Αντιήρωες» από όλα τα πόστα (εικονολήπτης, βοηθός σκηνοθέτη, σκρίπτ, μπούμαν, ηθοποιός κλπ), και με αποτέλεσμα την παραγωγή μιας ταινίας.
*Τo πρόγραμμα Cinematherapy στο The Greek Film Festival in Berlin
Το The Greek Film Festival in Berlin, για πρώτη φορά φέτος συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Cinematherapy με «όχημα» την ταινία του Θάνου Τοκάκη Tokakis or What’s My Name. Η επικεφαλής του προγράμματος Ντενίς Νικολάκου ταξίδεψε στο Βερολίνο και μίλησε στο κοινό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ταινιών πλαισιωμένη από τη διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη και τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, head programmer/short films.
*Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα Cinematherapy στα σχολεία της Δράμας
Μετά την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος Cinematherapy το σχολικό έτος 2021-2022 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων του Φεστιβάλ, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Δράμας. Το πρόγραμμα, με επικεφαλής την ειδικό ψυχικής υγείας Ντενίς Νικολάκου, που σημειώνει μεγάλη ανταπόκριση από τις σχολικές μονάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, απευθύνθηκε σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του Φεστιβάλ, μέσα από ποικίλα και καινοτόμα προγράμματα. Πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά στο πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου, και προσφέρεται δωρεάν και προαιρετικά σε όλους τους συμμετέχοντες με την οικονομική υποστήριξη της Raycap S.A.
Το πρόγραμμα Cinematherapy στο Los Angeles Greek Film Festival
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Los Angeles Greek Film Festival, το πρωτοπόρο πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου ταξίδεψε για να συναντήσει το κοινό του φεστιβάλ στο Los Angeles παρουσιάζοντας ένα Cinematherapy session με την ταινία Toxic Magnus του Νάσου Γκατζούλη ως βάση συζήτησης και ανάλυσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023 στον χώρο του Regal L.A Live στο κέντρο του Λος Άντζελες όπου πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην προβολή της ταινίας και συμμετείχε με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε. Στο περιεχόμενο της συζήτησης, παρουσία του του σκηνοθέτη της ταινίας, αναλύθηκε το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικής αρρενωπότητας, οι οικογενειακοί παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία αυτής της συμπεριφοράς, αλλά και οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που απορρέουν.