Cinematherapy 2023
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Εισαγωγικό σημείωμα programmer – Cinematherapy
Cinematherapy (κινηματογραφοθεραπεία) ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το Cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους θεατές να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.
Θεματικός άξονας του φετινού προγράμματος Cinematherapy 2023 είναι οι Aνθρώπινες Σχέσεις, η ρευστότητα και η αναδιάρθρωσή τους τον 21ο αιώνα καθώς και οι διάφορες μορφές που συγκροτούν τη δομή της. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy είναι η δομή που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις μας από την οικονομική κρίση, την πανδημία, τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές; Πώς διαμορφώνεται η σημερινή τους μορφή και οι αξίες μας;
Ντενίς Νικολάκου – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
DISFF – Cinematherapy Selection 2023
Επικεφαλής Προγράμματος: Ντενίς Νικολάκου – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεματικός άξονας του προγράμματος Cinematherapy 2023: «Aνθρώπινες σχέσεις»
Το πρόγραμμα Cinematherapy 2023 έχει ως θέμα την ρευστότητα και την αναδιάρθρωση των ανθρώπινων σχέσεων τον 21ο αιώνα καθώς και τις διάφορες μορφές που συγκροτούν την δομή της. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy είναι η δομή που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις μας από την οικονομική κρίση; την πανδημία; τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές; και πώς διαμορφώνεται η σημερινή τους μορφή και οι άξιες μας;
Αναλυτικό Πρόγραμμα Cinematherapy:
- Παρασκευή 8/9/2023 στις 20:00 στο θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
The Crossing (2023) των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη (21:10 min).
Μια σιδηροδρομική διάβαση στη μέση του πουθενά. Δύο ξύλινες καμπίνες αντικριστά. Ολόγυρα είναι κίτρινοι λόφοι και ανοιχτός ορίζοντας. Δύο φύλακες: Ο μοναχικός Γιάννης που δεν φεύγει ποτέ από το πόστο του και ο χαλαρός Αντώνης που ακολουθεί τον ρυθμό του τοπίου. Κάθε τόσο μια φωνή από ένα παλιό ραδιόφωνο αναγγέλλει την άφιξη ενός τρένου. Οι δύο φύλακες κατεβάζουν χειροκίνητα τις ράβδους. Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει την καθημερινότητά τους μέχρι να εισβάλει η αγάπη, συντρίβοντας κάθε βεβαιότητα.
- Σάββατο 9/9/2023 στις 20:00 στο θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
Womb (2023) του Θέμου Σκανδάμη (7:46 min).
Ένας μεσήλικας (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), σε ένα διάλειμμα από μια τυπική μέρα, μιλάει με τη μητέρα του στο τηλέφωνο όταν ένας άγνωστος (Άρης Τρουπάκης) εμφανίζεται και του ανακοινώνει κάποια απρόσμενα και τρομερά νέα που θα αλλάξουν τον ίδιο και την αίσθηση της πραγματικότητάς του με κωμικοτραγικό τρόπο.
- Πέμπτη 7/9/2023 στις 20:30 στον Πολιτιστικό χώρο «ΚΥΚΛΩΨ»
Έναρξη προγράμματος «Cinematherapy για νέους 18 έως 30 ετών»
Θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γνωριμία/συνάντηση με την συντονίστρια και επικεφαλής του προγράμματος Cinematherapy, Ντενίς Νικολάκου και τους συμμετέχοντες. Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CINEMATHERAPY
Μια σειρά από νέες δράσεις για το πρόγραμμα Cinematherapy υλοποιούνται από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας την απήχηση αλλά και επιδραστικότητα του καινοτόμου προγράμματος του DISFF που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και τρία χρόνια.
*Συνεργασία του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο Think Blue τον Απρίλιο, μήνα διεθνώς αφιερωμένο στον αυτισμό, πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης ανοιχτές στην κοινότητα. Μέσω της προηγούμενης γνωριμίας του Φεστιβάλ Δράμας με τη θεατρική ομάδα ΑμεΑ «Αντιήρωες», η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα Cinematherapy του Φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ Πώς να εκπαιδεύσεις ένα Αντιήρωα (2021), στήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου ντοκιμαντέρ από την αρχή (σενάριο-σκηνοθεσία-λήψη-μοντάζ).
Με την καθοδήγηση του Γιάννη Σακαρίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, της Ντενίς Νικολάκου, ψυχοθεραπεύτριας και δημιουργού του προγράμματος Cinematherapy και του σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήρι όπου την πρώτη μέρα γράφτηκε το σενάριο, ενώ τις δύο επόμενες έγιναν τα γυρίσματα με την ενεργή συμμετοχή 15 ατόμων της ομάδας «Αντιήρωες» από όλα τα πόστα (εικονολήπτης, βοηθός σκηνοθέτη, σκρίπτ, μπούμαν, ηθοποιός κλπ), και με αποτέλεσμα την παραγωγή μιας ταινίας.
*Τo πρόγραμμα Cinematherapy στο The Greek Film Festival in Berlin
Το The Greek Film Festival in Berlin, για πρώτη φορά φέτος συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Cinematherapy με «όχημα» την ταινία του Θάνου Τοκάκη Tokakis or What’s My Name. Η επικεφαλής του προγράμματος Ντενίς Νικολάκου ταξίδεψε στο Βερολίνο και μίλησε στο κοινό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ταινιών πλαισιωμένη από τη διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη και τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, head programmer/short films.
*Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα Cinematherapy στα σχολεία της Δράμας
Μετά την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος Cinematherapy το σχολικό έτος 2021-2022 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων του Φεστιβάλ, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Δράμας. Το πρόγραμμα, με επικεφαλής την ειδικό ψυχικής υγείας Ντενίς Νικολάκου, που σημειώνει μεγάλη ανταπόκριση από τις σχολικές μονάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, απευθύνθηκε σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του Φεστιβάλ, μέσα από ποικίλα και καινοτόμα προγράμματα. Πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά στο πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου, και προσφέρεται δωρεάν και προαιρετικά σε όλους τους συμμετέχοντες με την οικονομική υποστήριξη της Raycap S.A.
Το πρόγραμμα Cinematherapy στο Los Angeles Greek Film Festival
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Los Angeles Greek Film Festival, το πρωτοπόρο πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου ταξίδεψε για να συναντήσει το κοινό του φεστιβάλ στο Los Angeles παρουσιάζοντας ένα Cinematherapy session με την ταινία Toxic Magnus του Νάσου Γκατζούλη ως βάση συζήτησης και ανάλυσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023 στον χώρο του Regal L.A Live στο κέντρο του Λος Άντζελες όπου πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην προβολή της ταινίας και συμμετείχε με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε. Στο περιεχόμενο της συζήτησης, παρουσία του του σκηνοθέτη της ταινίας, αναλύθηκε το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικής αρρενωπότητας, οι οικογενειακοί παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία αυτής της συμπεριφοράς, αλλά και οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που απορρέουν.