To DISFF ταξιδεύει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας “ταξίδεψε” για πρώτη φορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Σε συνεργασία με το CineFIX παρουσίασε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 20.00, στο πλαίσιο της έκθεσης «Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή», μια μοναδική κινηματογραφική βραδιά με πέντε προβολές μικρού μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι πέντε ταινίες που προβλήθηκαν συγκροτούν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, ανατρέπουν την κυρίαρχη θεώρηση των ζώων ως «προϊόντα» ή «κατοικίδια» και αναδεικνύουν την αξία τους ώς όντα με ενσυναίσθηση και νοημοσύνη.
Από ντοκιμαντέρ που καταγράφουν την πραγματικότητα της μη ανθρώπινης ζωής σε τεχνολογικό ή αστικό περιβάλλον, έως μυθοπλασίες που υφαίνουν λυρικές και ηθικές συγκρούσεις- κάθε ταινία διαμορφώνει κοινό πεδίο για προβληματισμό και αναγνώριση της αξίας της ζωής πέρα από τον άνθρωπο.
Leila Fatima Keita, Felix Klee
Accidental Animals, 2024
10’
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα: University of Television and Film Munich
Κατά τη χαρτογράφηση του κόσμου, το αυτοκίνητο της Google Street View συχνά έρχεται αντιμέτωπο με ζώα. Η ταινία εξετάζει αυτές τις συναντήσεις μεταξύ της μηχανής τεχνικής αναπαραγωγής και πλασμάτων όπως αράχνες, γαϊδούρια ή σκύλοι.
Neritan Zinxhiria
Noi, 2025
15’
Η εκδίκηση ψιθυρίζει: σε ποια θερμοκρασία βράζει το αίμα πάνω στο χιόνι; Όταν ο μεγαλύτερος αδερφός σκοτώνεται από το αγαπημένο του άλογο, ο μικρότερος πρέπει να αποφασίσει –μέσα από εφιάλτες και οράματα– αν θα σκοτώσει το ζώο ή θα το συγχωρέσει.
Lena Dandanelle, Carolin Kubut, Lea Majer
We Used to Be Friends, 2024
6’
Για μεγάλο διάστημα υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας· σήμερα ζουν παραμελημένα στις πόλεις και θεωρούνται πρόβλημα. Το περιστέρι είναι ένα κατάλοιπο του παρελθόντος που συνεχίζει να μας επηρεάζει μέχρι και σήμερα.
Carlo Galbiati
Should Virtual Petz Die?, 2025
12’
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα: Nouvelle Bug
Έπειτα από μια βλάβη στον υπολογιστή, ένα κορίτσι παλεύει να διαχειριστεί την απώλεια του επί χρόνια ψηφιακού της κατοικίδιου, του Μπούμπα.
Simon Schneckenburger
Skin on Skin, 2025
29’
Δύο άντρες, χαμένοι στην κόλαση της γερμανικής βιομηχανίας κρέατος. Κάτι υπάρχει ανάμεσά τους. Κάτι που θα τους κάνει να ονειρευτούν ξανά.










