DISFF46 – Παρουσίαση της Crew United Greece

Παρουσίαση της Crew United Greece

Talks – Show me the Crew!

Παρουσίαση της Crew United Greece

Στο πλαίσιο των δράσεων του πρώτου Short Film Hub που πραγματοποιείται φέτος στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η νεοσύστατη στην Ελλάδα έκδοση της διαδικτυακής πλατφόρμας διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου Crew United.

Μια δράση που έδωσε την ευκαιρία στους κινηματογραφιστές που βρίσκονται εδώ να γνωρίσουν την πλατφόρμα, το περιεχόμενο και τα εργαλεία της, τον τρόπο εγγραφής και χρήσης της, αλλά και να συζητήσουν για τη χρησιμότητά της στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου με την υπεύθυνη για την ανάπτυξη της Crew United στην Ελλάδα Βένια Βέργου.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια, το 1996. Ο  Oliver Zenglein και ο Vincent Lutz, δύο κινηματογραφιστές από το Μόναχο, ίδρυσαν την Crew United με το όραμα να αποτελέσει το απόλυτο σημείο συνάντησης για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου. «Αυτό συνέβη δύο χρόνια πριν την Google, οκτώ χρόνια πριν το Facebook και έντεκα χρόνια πριν το Netflix», τόνισε η κα Βέργου.

Έχοντας πάνω από 20 χρόνια παρουσίας στις γερμανόφωνες χώρες, η πλατφόρμα λειτούργησε το 2019 τη γαλλική έκδοσή της και το 2021 τη πολωνική, ενώ 2023 επέκτεινε το δίκτυό της στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA – Creative Europe.

Η επέκταση  της λειτουργίας  της, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και γλωσσικής πρόσβασης στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την κα Βέργου που εκπροσωπεί την Crew United στην Ελλάδα, «αποτελεί ένα ορόσημο στην αποστολή της να συμβάλει στην εδραίωση συνεργασιών εντός της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας». Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σημειώνει, «η συγκυρία είναι ιδανική για την ανάπτυξη της στη χώρας μας», καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής τα τελευταία χρόνια με  μια άνευ προηγουμένου εισροή διεθνών παραγωγών για γυρίσματα στην Ελλάδα.

Σήμερα, η Crew United αριθμεί περισσότερα από τριάντα χιλιάδες ενεργά μέλη. Είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό online δίκτυο για επαγγελματίες και εταιρείες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και για τα έργα τους.  Θα μπορούσε να περιγραφεί εν συντομία ως ένας συνδυασμός μιας κινηματογραφικής βάσης δεδομένων και ενός καταλόγου επαγγελματιών, που συμπεριλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα και τις δραστηριότητες του κλάδου και όλους τους τύπους των οπτικοακουστικών έργων.

Εξασφαλίζοντας τη δικτύωση σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προσφέροντας διασταυρωμένες πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία και τα προσόντα κάθε επαγγελματία, καθώς και εργαλεία για την προβολή τους, αποτελεί μία κοινότητα επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα, που τους επιτρέπει: να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και το έργο τους, να αποκτούν πρόσβαση σε μια εκτεταμένη βάση δεδομένων για να έρθουν σε επαφή με ελεύθερους επαγγελματίες, ηθοποιούς, εταιρείες παραγωγής και διανομής, post production labs κ.λπ., να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο, να βρίσκουν προσφορές εργασίας στην Ευρώπη, να διερευνούν ευκαιρίες χρηματοδότησης, να ενημερώνονται για τις τάσεις του κλάδου, να αποκτούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους τοπικούς κανονισμούς εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η  Crew United σε κάθε χώρα του δικτύου της υποστηρίζεται από μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων με γνώση της εκάστοτε τοπικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας και η ομάδες αυτές συνεργάζονται με οργανισμούς, ενώσεις, φορείς, σχολές κινηματογράφου και film commissions  στις αντίστοιχες χώρες για την αντιμετώπιση των αναγκών κάθε αγοράς, ενώ εφαρμόζει ένα συμμετοχικό μοντέλο ελέγχου πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτό, όλες οι καταχωρίσεις των μελών επαληθεύονται από τη συντακτική ομάδα της πλατφόρμας σε κάθε χώρα.

Στον ιστότοπο https://www.crew-united.com/el/ είναι διαθέσιμες (στα ελληνικά) όλες οι  πληροφορίες για τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση της πλατφόρμας σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία, καθώς και οι οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής. Να σημειωθεί ότι, καθώς η πλατφόρμα έχει ως βασική αρχή της να μπορούν να εγγραφούν μόνο επαγγελματίες με επαρκή πρακτική εμπειρία, εξετάζεται κάθε εγγραφή σύμφωνα με κάποια κριτήρια, όπως, μεταξύ άλλων, επαγγελματικές αναφορές και εκπαίδευση.

Η σύνδεση των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα σε ένα δίκτυο στην Ευρώπη μέσω της Crew United, σύμφωνα με την κ. Βέργου, «έχει σκοπό να φέρει κοντά όλους τους κινηματογραφιστές μπροστά και πίσω από την κάμερα, τις εταιρείες παραγωγής και διανομής, τους παρόχους υπηρεσιών και τα πρακτορεία ταλέντων μέσω των κοινών τους ταινιών και με γνώμονα τη δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα, τη διαφάνεια, τη διαφορετικότητα, το θάρρος και την ανεκτικότητα, να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής κουλτούρας εντός της κινηματογραφικής βιομηχανίας».

Να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας από φέτος θεσπίζονται τα Βραβεία Crew United, τα οποία θα απονέμονται στους νικητές στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Σκηνογραφίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και θα συνοδεύονται, αντίστοιχα για τον καθένα, από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.