Αποτελέσματα της επιλογής σχεδίων για το Pitching LAB 2022

Pitching LAB 2022

Αποτελέσματα της επιλογής σχεδίων για το Pitching LAB 2022

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πληθώρα των σχεδίων (fiction, animation και doc) που έφτασαν  φέτος  στο Pitching Lab, και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η ομάδα των εισηγητών, δυσκολεύτηκε πολύ να διαλέξει  τα τελικά σχέδια που θα λάβουν μέρος στο τριήμερο Εργαστήριο και το Pitching Forum.

Αυτή τη χρονιά, κύριο χαρακτηριστικό όλων των σχεδίων από όλες τις μεριές του πλανήτη, που ταλανίστηκε μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι η αγωνία για την επιβίωση, η εξάπλωση μιας  άδηλης βίας, τα ζητήματα ταυτότητας, φύλου, δικαιωμάτων σε ομάδες αποκλεισμένες, η συμβίωση με την ασθένεια και την αναπηρία, η ανεκτικότητα  στη διαφορετικότητα και  η ενηλικίωση, μέσα σε έναν πολύχρωμο και απρόβλεπτο πλανήτη.

Από το Περού και το Νεπάλ, ως το Καζαχστάν, την Ταιβάν, τις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία   και τη Φινλανδία, γέμισε η ψυχή μας με τις εικόνες που θέλουν να αφηγηθούν οι νέοι κινηματογραφιστές. Γίναμε πλουσιότεροι  από τα άγνωστα πρωτότυπα θέματα που δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν, σε διαφορετικές γωνιές της Γης. Δυστυχώς, μέσα από αυτήν την έκρηξη χρωμάτων και ιδεών,  δεν μπορούσαμε παρά να διαλέξουμε μόνο 16 από τις 117 προτάσεις που έφτασαν σε μας, με λαχτάρα για επικοινωνία και δημιουργία.

Ξεχωριστή θέση πήραν φέτος οι Έλληνες δημιουργοί, με την πληθωρικότητα των σχεδίων τους , με φιλόδοξες παραγωγές και μεγάλη ποικιλία σε θεματολογία.

Το Pitching Forum, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, θα προσπαθήσει μέσα από τα έργα που προκρίθηκαν να συνδράμει στην επικοινωνία επιλεγμένων ελληνικών σχεδίων που θα συμμετάσχουν φέτος στο Lab,  με άλλα φεστιβάλ και φόρουμ του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και στην ενθάρρυνση των συμπαραγωγών.

Γι αυτό το λόγο, εκτός των σχεδίων που θα έρθουν κοντά μας στη Δράμα, θα επιλέξει ακόμη 5 ελληνικά σχέδια που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο development που θα λάβει χώρα στα πλαίσια του  διήμερου  ‘Το Φεστιβάλ Δράμας στην Αθήνα’ 17-18 Σεπτεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.  Θα ανακοινώσουμε σύντομα λεπτομέρειες καθώς και πρόγραμμα αυτού του νέου μας εργαστηρίου, που ελπίζουμε να αποτελέσει έναν μικρό θεσμό- ‘σταθμό Αθήνα’ για το Pitching Lab και Forum.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος DISFF

 1. War Hero by Perttu Inkilä, Scriptwriter & Director -FICTION, FINLAND
 2. #bagets rider FREE HD by Lester Cristal, Scriptwriter & Director –FICTION, THE PHILIPPINES
 3. The weight of Air by Carlos Ormeño Palma, Director & Producer –FICTION, PERU
 4. All Souls Day by Amanda Costa de Sousa, Scriptwriter & Director –FICTION, HUNGARY
 5. Aftermath by Dino Jacovides, Scriptwriter & Director –FICTION, UK
 6. ATHENS WILL BURN by Panos Kordas, Scriptwriter & Director –FICTION, GREECE
 7. Summer of Goodbyes by Minsho Limbu, Scriptwriter & Director –FICTION, NEPAL
 8. Back to Paternal Home by Thanasis Megalopoulos and Stratis Chatzielenoudas, Scriptwriters & Directors –ANIMATION, GREECE
 9. Tavern of Shadows by İlyas Soner Yıldırım, Scriptwriter, Director & Producer -FICTION, TURKEY
 10. Good Friday by Loukia Tzortzopoulou, Scriptwriter & Director –ANIMATION, GREECE
 11. One Way by Antonis Boubas, Scriptwriter –FICTION, GREECE
 12. The Beast Who Walks Like a man by Marina Siotou and Zoe Sigalou, Scriptwriters & Nikos Kolioukos – Director –FICTION, GREECE
 13. Three Comma Fourteen by Joana Nogueira and Patrícia Rodrigues, Scriptwriters & Directors -ANIMATION, PORTUGAL
 14. Hag / Didimokorfo by Achilleas Gatsopoulos, Scriptwriter & Director –FICTION, GERMANY / GREECE
 15. Impromptu by Maya Vitkova-Kosev, Scriptwriter, Director & Producer -FICTION, BULGARIA
 16. Cleaning Day by Alexandros Romanos Lizardos, Scriptwriter & Director –FICTION, GREECE
 • The Girl and the Well by Anngelica-Marie Eshesimua, Scriptwriter & Director –FICTION, U.S.A. (Out of competition). Η νικήτρια του Pitching LAB 2019 (Finos Film award) επ’ ευκαιρίας του ερχομού της για την προβολή στο αφιέρωμα του DISFFσε ταινίες του Pitching LAB, θα συμμετάσχει ως ακροάτρια εκτός συναγωνισμού.