Προφεστιβαλική εκδήλωση – Δράση: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

δηλωθείσα τοποθεσία

παράσταση στροβιλισμού Ι Βυζαντινά Τείχη Δράμας
7 & 8 Σεπτεμβρίου 21.00

εικαστική έκθεση Ι Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
6 – 30 Σεπτεμβρίου

Το πρότζεκτ δηλωθείσα τοποθεσία δημιουργήθηκε με αφορμή το έργο του Ν. Γ. Πεντζίκη “Πόλεως και νομού Δράμας Παραμυθία”. Η καλλιτεχνική ομάδα εκκινεί από το λογοτέχνημα για να παρουσιάσει μια εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με έργα των Άννα Λάσκαρη και Κώστα Σαχπάζη, καθώς και μια παράσταση στροβιλισμού από τον Αλέξανδρο Φαρμάκη με πρωτότυπη μουσική από τους Γιώργο Δούσοκαι Αχιλλέα Τίγκα, στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης. Η συνθετική εικόνα που παράγεται μ’ αυτόν τον τρόπο εκθέτει το κοινό σε μια πολλαπλή εμπειρία με αφορμή το λογοτεχνικό έργο.

Παράσταση στροβιλισμού

Η συγκεκριμένη παράσταση στροβιλισμού αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του μυστικιστικού δρώμενου. Η μουσική συνδυάζει τη χρήση παραδοσιακών και μη οργάνων και ήχων. Ένα νέο κείμενο, το οποίο προέκυψε μέσα από τη διαδικασία των προβών, ακούγεται σε σημεία της παράστασης και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό αλλά και στους επισκέπτες της εικαστικής έκθεσης. Το ηχητικό τοπίο που δημιουργείται μ’ αυτόν τον τρόπο καλεί τους θεατές σε μια παράλληλη, υπερβατική διαδρομή με τον στροβιλιστή.

Εικαστική έκθεση

Ορμώμενη από την Πεντζικική «ασυνεχή αφήγηση», η εγκατάσταση της Άννας Λάσκαρη, επεισόδια από το ημερολόγιο ενός πλάνητα, αναπτύσσει στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας πολλαπλά αφηγήματα τμημάτων δεδομένων ενός συνόλου το οποίο αποσκοπεί συνειδητά στην απουσία της σφαιρικής νοηματοδότησής του. Η ποικιλότητα και ο διασκορπισμός των επιμέρους στοιχείων, μεταξύ των οποίων επικρατούν ετερογενείς ρυθμοί ανέλιξης, οργανώνουν το χώρο και, αποκλείοντας ένα υπερισχύον αφηγηματικό πλαίσιο, ωθούν σε μία ρυθμικά αποσπασματική εμπειρία της εγκατάστασης. Τα συσσωρευμένα στοιχεία παρουσιάζονται ως «αδρανή υλικά», χωρίς ιεράρχηση, όπου τα επίπεδα προσιτότητας ρέουν ανοιχτά σε ένα κάλεσμα περιπλάνησης, δημιουργώντας χώρο στο κοινό για μια πληθώρα από αφηγηματικές προσεγγίσεις.

Ο Κώστας Σαχπάζης παρουσιάζει μια εγκατάσταση σχεδίων φτιαγμένων με την τεχνική της κυανοτυπίας. Για την κατασκευή τους επαναχρησιμοποιεί μικρό-αντικείμενα, θραύσματα και στοιχεία παλιότερων του έργων όπου σε ένα ευρύτερο – κάθε φορά ίδιο και διαφορετικό – σύνολο εκτίθενται στο φως του ήλιου και αφήνουν το αποτύπωμά τους σε βαμβακερά χαρτιά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αναπαραστατική μέθοδο που μπορεί να αποτυπώσει ένα αντικείμενο με μεγάλη πιστότητα αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες, μπορεί κάλλιστα να σβήσει όλες του τις λεπτομέρειες και να το μετατρέψει σε μια αφηρημένη κηλίδα.

Τα συμβάντα / συνθέσεις, οργανώνονται είτε με ελεύθερη ρίψη στο χαρτί είτε μετά από συνεχείς μετατοπίσεις. Οι σκιές και τα περιγράμματά τους αποτυπώνονται διασκορπισμένα, κομματιασμένα και ελλειπτικά μέσα σε ένα καθεστώς διαιρέσεων και ασυνεχών συνάψεων.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 31 σχέδια, αρχειοθετημένα διαδοχικά αντίστοιχα με την σειρά δημιουργίας τους. Η γραμμική αυτή παράθεσή τους, καταγράφει με φυσικό τρόπο τις εσωτερικές αλλαγές και την εξέλιξη των εικόνων, δίνοντας έτσι στο έργο τον ρυθμό της δικής του παρουσίας.

Πληροφορίες:

εικαστική έκθεση – Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
καλλιτέχνες: Άννα Λάσκαρη, Κώστας Σαχπάζης
διάρκεια: 6-30 Σεπτεμβρίου 2021
ωράριο λειτουργίας: καθημερινές και Σ/Κ: 8.00-20.00 / Τρίτη 11.00-20.00

παράσταση στροβιλισμού – Βυζαντινά Τείχη Δράμας (Παλιό Ρολόι)
7 & 8 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 9 μ.μ.
στροβιλισμός: Αλέξανδρος Φαρμάκης
μουσική: Γιώργος Δούσος, Αχιλλέας Τίγκας

Η εκδήλωση δηλωθείσα τοποθεσία εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων:https://digitalculture.gov.gr/2021/08/dilothisa-topothesia-tichi-tis-dramas/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Βιογραφικά συντελεστών:

Γιώργος Δούσος

Ο Γιώργος Δούσος είναι πολυοργανίστας και συνθέτης µε σπουδές στο κλασικό φλάουτο (Κρατικό Ωδείο), λαϊκό κλαρίνο (Ωδείο Αθηνών), µουσικολογία (ΑΠΘ) και σύνθεση (Εργαστήρι Εθνικού Θεάτρου). Έχει συνεργαστεί µε αρκετούς καλλιτέχνες της Ελληνικής σκηνής και έχει γράψει µουσική για θεατρικές παραστάσεις. Το 2020 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο µε τίτλο “Serres”.

Άννα Λάσκαρη

Η Άννα Λάσκαρη είναι εικαστικός καλλίτεχνις πολλαπλών μέσων. Το έργο της περιλαμβάνει οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, virtual περιβάλλοντα, 3D animation, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία και σχέδια. Έχει παρουσιάσει δουλειά της διεθνώς, σε χώρους όπως: EMST, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα· FondazioneSandrettoReRebaudengo, Τορίνο· Καράκας 1η Μπιενάλε, Βενεζουέλα· TinosQuarryPlatform, Ελλάδα· Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη· PalaisdeTokyo, Παρίσι· Ινστιτούτο Goethe, Άγκυρα· vkunst, Frankfurt· NicosiaMunicipalArts Centre, Κύπρος· OnasisCultural Centre, Αθήνα· Έχει παρουσιάσει τα διαδραστικά της πρότζεκτς σε εκθεσιακούς χώρους, συνέδρια και πανεπιστήμια όπως: Documenta 14, PublicPrograms, Αθήνα· TheUrbanStrugglesin the MediterraneanCities: Therightto the cityand the commonspaceUnconference, Αθήνα· DAI (Dutch Art Institute) Ολλανδία· Transmediale, Βερολίνο· AutomaticTransmission, Αθήνα.

Κώστας Σαχπάζης

Ο Κώστας Σαχπάζης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με βασικό αντικείμενο την γλυπτική. Το καλλιτεχνικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία, χώρους τέχνης και ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως: Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MOMMUS), Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας & Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, ReMap3, HydraSchool Project (Ύδρα), Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής (Κουφονήσια), Λεβέντειος Βιβλιοθήκη (Λευκωσία), CultuurhuisdeWarandeCulturalHouse(Βέλγιο), PalaisdeTokyo (Παρίσι), Whitebox (Μόναχο), International Festival of Visual Art (Γλασκόβη), BücherstadtWünsdorf (Βερολίνο), MunicipaldeBudapeste (Βουδαπέστη), SadieColes HQ (Λονδίνο), κ.α. Έχουν προηγηθεί οι ατομικές Εκθέσεις: «At the InnermostLayer», Bernier-EliadesGallery, Βρυξέλλες, Βέλγιο. «Every Rigid Body», Bernier-Eliadesγκαλερί, Αθήνα. «Old-Eyed Premiere», RadioAthenes, Αθήνα. «What a Tailor Can Do»,  Melas Papadopoulos Γκαλερί_Statements Art Basel, Βασιλεία, Ελβετία. «The Gift of Screws», Melas Papadopoulos Γκαλερί, Αθήνα. Είναικάτοχοςτου 8ουβραβείουΔΕΣΤΕ

Αχιλλέας Τίγκας

Ο Αχιλλέας- Απόστολος Τίγκας είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος Αρμονίας του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατεύθυνση παραδοσιακής μουσικής, ειδίκευση νέυ. Είναι κάτοχος Master από το IstanbulTechnicalUniversity, τμήμα Μ.Ι.Α.Μ. (Center for AdvancedStudiesinMusic) με ειδίκευση στην ερμηνεία της οθωμανικής μουσικής στο νέυ και διδάσκοντα τον περίφημο δεξιοτέχνη νεϋζένDr. SuleymanErguner. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Μουσικών σπουδών. Δάσκαλοί του στο νέυ, τους παραδοσιακούς αυλούς και την θεωρία των Μακάμ υπήρξαν μερικοί από τους πλέον καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους στο είδος τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως οι Χάρης Λαμπράκης, Σωκράτης Σινόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Χρίστος Τσιαμούλης, OmerErdoğdular, AliTan, SehvarBeşiroğlu.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών μουσικών σχημάτων («ΕΟ», «Mounajat», «EBED trio», Μουσικό Σύνολο «Τερπνόν», “GADA” Quartet) που πειραματίζονται με σύγχρονο ήχο πάνω στις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό με επιφανείς μουσικούς από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, όπως οι: SumruAgiruruyen (Τουρκία), LamiaBedioui (Τυνησία), ZiadRazab (Συρία), EfrenLopezSanz (Ισπανία), Ζωή Τηγανούρια (Ελλάδα).

Αλέξανδρος Φαρμάκης

Ο Αλέξανδρος Φαρμάκης είναι θεραπευτής και performer. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στροβιλισμού υπό την καθοδήγηση και σκηνοθεσία του δασκάλου του, Βίκου Ναχμία, (Θέατρο Σφενδόνη, Μουσείο Μπενάκη κτίριο Πειραιώς, Bios, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.α.). Το 2019-2020 παρουσίασε την πρώτη του ατομική παράσταση στροβιλισμού (θέατρο Τριανόν – Ναύπλιο, Αθήνα – sixd.o.g.s)

Από το 2014 παραδίδει σεμινάρια στροβιλισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, ΗΠΑ). Έχει ολοκληρώσει εκπαιδεύσεις σε ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και σωματικές θεραπείες. Είναι απόφοιτος Νομικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη Φιλοσοφία του Δικαίου από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο και τη μετάφραση. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό ΤΕΦΛΟΝ.