Διεθνείς συμμετοχές στα διαγωνιστικά προγράματα
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια νέα, δυναμική και πιο ευρεία κινηματογραφική ταυτότητα, που το χαρακτηρίζει ως ένα εξωστρεφές Φεστιβάλ – φυτώριο για νέους και ταλαντούχους σκηνοθέτες, εντός και εκτός συνόρων. Και τη φετινή χρονιά, η ομάδα του Φεστιβάλ εργάστηκε για μια ακόμη δυναμική διοργάνωση, που θα αποτελέσει μια ουσιαστικά δημιουργική συνάντηση και συνεύρεση κινηματογραφιστών, νέων, ανερχόμενων, αλλά και περισσότερο έμπειρων και καταξιωμένων, τόσο από την εγχώρια σκηνή αλλά και από το διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.
Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, το 47ο DISFF θα προβάλλει συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα.
Από πέρυσι, οι ταινίες που αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα κάθε Σεπτέμβριο, εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Η σύνδεση με τα Βραβεία της Ακαδημίας® ανέδειξε τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και αποτέλεσε πόλο έλξης για ακόμη περισσότερες συμμετοχές στα διεθνή μας προγράμματα.
Αυτές είναι οι μικρού μήκους ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος διεθνώς στα προγράμματά του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2-8 Σεπτεμβρίου 2024):
INTERNATIONAL COMPETITION
- If the sun drowned into an ocean of clouds by Wissam Charaf
- Las Memorias Perdidas De Los Arboles by Antonio La Camera
- fishing by Josie Charles
- Lovin’ Her by day
- Clamor by Salomé Da Souza
- A Bird Flew by Leinad Pájaro De la Hoz
- The distance between us by Léo Fontaine
- Madwoman in the attic by Tamara García Iglesias
- Abraham by Elnaz Ghaderpour, Reza Gamini
- Workers’ wings by Ilir Hasanaj
- What we ask of a statue is that it doesn’t move by Daphné Hérétakis
- The Voice of Others by Fatima Kaci
- Pena’s Special Hauling by Anssi Kassitoni
- Céline on a Cloudy Day by Can Köroğlu
- Numb by Despina Kourti
- What Mary Didn’t Know by Konstantina Kotzamani
- Unwanted Kinship by Pavel Mozhar
- The House by Carl Olsson
- looking she said I forget by Naomi Pacifique
- Silent Panorama by Nicolas Piret
- The Oasis I Deserve by Inès Sieulle
- Montsouris by Guil Sela
- Cross My Heart and Hope to Die by Sam Manacsa
- Dreams Like Paper Boats by Samuel Suffren
- Milk by Miranda Stern
- So Long by Jiaqi Yuan
- Wouldn’t Make It Any Other Way by Hao Zhou
Το Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο για τέταρτη χρονιά επιμελείται ο κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης, ανακοινώνει το πρόγραμμα του φετινού διαγωνισμού, το οποίο περιλαμβάνει 27 ταινίες από 21 χώρες. Το πρόγραμμα του διεθνούς διαγωνιστικού στη Δράμα εστιάζει σε ιστορίες ενηλικίωσης νέων και εφήβων, καθώς και στην ενσωμάτωσή τους στον σύγχρονο κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τόσο στην υλική όσο και στην εικονική πραγματικότητα. Επίσης, επικεντρώνεται στην ολοένα αυξανόμενη ταξικότητα που στερεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών μια ανθρώπινη διαβίωση, καταδικάζοντάς τους σε μια ατέρμονη μάχη επιβίωσης που δοκιμάζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές τους.
Οι 27 ταινίες προέρχονται από τις εξής χώρες: Κολομβία, Γαλλία, Αϊτή, Εσθονία, Σουηδία, Κοσσυφοπέδιο, Λίβανος, Φιλιππίνες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδάς, Ιράν, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Φινλανδία, Κίνα, Ολλανδία, Περού και Ελλάδα. Πολλές από αυτές θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ, ενώ άλλες έχουν ήδη αποσπάσει αναγνώριση σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ.
Οι ταινίες διαθέτουν μια μοναδική αφηγηματική προοπτική και προσωπική αφήγηση που τις καθιστά πρωτότυπες και ξεχωριστές. Ακόμη και αν κάποιες ταινίες ενδέχεται να απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή λόγω της διάρκειας ή της μορφής τους, σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, θα σας γοητεύσουν και θα σας αποκαλύψουν νέα οπτικά μονοπάτια.
Head programmer: Γιώργος Ζώης
INTERNATIONAL STUDENT COMPETITION
- Sea Salt by Leila Basma
- Leli’s Friend by Sawanti Das
- Rising Above by Natálie Durchánková
- Falling by Anna Gyimesi
- Renaissances by Naomi Noiret
- Slimane by Carlos Pereira
- No Future Kids by Eleni Poulopoulou
- Say Wuff by Fabian Podeszwa
- Dracaena by Sofia Priovolou, Ioannis Panagiotidis
- Obituary Service For You by María Salafranca
- Vic by Luis Schubert
- The Sea in Between by Lun Sevnik
- As if Mother Cried that Night by Hoda Taheri
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος του 47ου Φεστιβάλ Δράμας, θα αποτελείται από συναρπαστικές ταινίες νέων καλλιτεχνών! Φέτος η θεματική μας είναι οι «Ανθρώπινες Σχέσεις & η Θάλασσα»! Πολλή αγάπη, αλλά και βία. Ταινίες για την πολυσυζητημένη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, με τις διάφορες εκφάνσεις της. Όποια και να είναι η θεματολογία τους, εμένα η μεγάλη μου χαρά προέρχεται από το γεγονός ότι βρήκαμε ταινίες, για άλλη μία φορά, που προσεγγίζουν τη θεματολογία τους με ένα τρόπο αυθεντικό, σύγχρονο και καλλιτεχνικά τολμηρό. Συναντήσαμε νέους κινηματογραφιστές, που είναι άξιοι εκπρόσωποι της εποχής και της γενιάς τους και που ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να λένε κινηματογραφικές ιστορίες με την ίδια ευαισθησία και το ίδιο ενδιαφέρον.
Head programmer: Θανάσης Νεοφώτιστος
SHORT AND GREEN
- Bios Beneath Blind by Kim Allamand
- Goodbye Sun by Hakim Atoui
- Greenwash by Andres Bronnimann
- Wavering by Fanny Chesnel
- The Generators by Georgie Cowan-Turner
- Guardiani Del Lago by Alice Gagliardi
- Plantasia by Angelos Gourzis
- I Would Rather Be a Stone by Ana Husman
- Know Your Stones by Katarina Jazbec
- Enjoy your meal by Sofie Kienzle, Christian Manzke
- Las Memorias Perdidas De Los Árboles by Antonio La Camera
- Hikuri by Sandra Ovilla
- For You by Luca Paulli
- On the 8th Day by Agathe Sénéchal, Alicia Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin, Théo Duhautois
- Guardians by Julián Stubbs Generali
Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green φτάνει αισίως στην 4η χρονιά διεξαγωγής του. Kι αν κάτι μαρτυρά την επιτακτική ανάγκη για τέτοιου είδους προβληματισμούς και ερεθίσματα προς το κινηματογραφόφιλο κοινό, δεν είναι παρά οι αλλαγές που ορατά πλέον βιώνουμε στο κλίμα της χώρας μας και του πλανήτη και κατ’ επέκταση στις ζωές και την καθημερινότητά μας.
Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από 15 ταινίες -5 ταινίες animation, 5 ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες μυθοπλασίας-, 15 μικρές ψηφίδες, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό, και συμπεριληπτικό μωσαϊκό και δημιουργούν μια ιδιαίτερη πολυφωνία κινηματογραφικής αφήγησης.
Από την Ιταλία έως το Μεξικό, και από την Γαλλία έως την Κόστα Ρίκα, οι νέοι κινηματογραφιστές ανά την υφήλιο, εμπνέονται και δημιουργούν με γνώμονα το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Κι αν ο κινηματογράφος δεν είναι ένα τόσο ισχυρό μέσο ώστε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, μπορεί τουλάχιστον να αποτελέσει έστω μια έμμεση προειδοποίηση. Όσο ακόμη δεν είναι πολύ αργά.
Head programmer: Βασίλης Τερζόπουλος
KIDDO
- The Man in the Blue Suit by Evan Patrick Adams
- Porcelain by Annika Birgel
- Mao Lucky by Luis Carlo Caballero Arguelles
- Trinkets by Elli Fotiou
- I Loved to See You by Ricardo Garcia
- A Deer Died Here by John Giordano
- Tamagoyaki by Meg Igarashi
- Gaomei Fantasy by Juo Wen Chin
- Childhood Colors by Alexandre Labarussiat
- Healer by Mackenzie Leigh
- Tremolo by Leonard Mink
- Dusk by Awa Moctar Gueye
- Beromut by Pola Rader
- Snowglobes by Gregory Vardarinos
- In Sickness and in Health by Devina Vassileva
- Game Rules by Christian Zetterberg
- Love Photosynthesis by Alisa Zolonz
Το διαγωνιστικό τμήμα του Kiddo απευθύνεται σε δημιουργούς για ταινίες για παιδιά και εφήβους με σύγχρονες θεματικές, που μιλούν για τα σχολικά χρόνια, την εφηβεία και την ενηλικίωση. Για την ισότητα των φύλων, τον ρατσισμό και για τα κίνητρα ζωής των νέων. Ταινίες μυθοπλασίας και animation, δραματικές αλλά και κωμικές ταινίες. 17 ταινίες στο σύνολο τους από πολλές χώρες με δύο ελληνικές συμμετοχές.
Στο τμήμα αυτό, δίνεται η ευκαιρία και σε μικρούς δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους, αλλά και να διαγωνιστούν καθώς πρόκειται για ταινίες φτιαγμένες από μεγάλους για παιδιά, αλλά και από παιδιά για παιδιά. Ο απώτερος σκοπός και στόχος είναι να ενεργοποιήσουν το καλλιτεχνικό πνεύμα των νέων και να αναπτύξουν την αισθητική τους αντίληψη. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Να τους δοθεί κίνητρο να ασχοληθούν ενεργά με τη τέχνη του κινηματογράφου.
Για αυτό τον λόγο, η επιτροπή αξιολόγησης των ταινιών αποτελείται από παιδιά από την πόλη της Δράμας. Το Kiddo είναι το καινούργιο τμήμα του φεστιβάλ και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε πως θα ανθίσει και θα εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πρόγραμμα για τα παιδιά που διαγωνίζονται, αλλά και για τα παιδιά της πόλης της Δράμας που θα το παρακολουθήσουν.
Head programmer: Έλενα Μαυρίδου
ANIMATION
- Two One Two by Shira Avni
- chicken by Anna Benner
- The Girl Who Walked On Snow by Bruno Carnide
- Dodeca – the womb by Daniele Charasanakis
- Underground by Yiannis Christoforou
- G3N3SIS by Antonis Doussias
- Echoes by Robinson Drossos
- Plantasia by Angelos Gourzis
- Don’t Forget to Take Medicines on Time by Xiaoxuan Han
- P by Stelios Koupetoris
- 74 by Charalambos Margaritis
- In the Shadow of the Cypress by Hossein Molayemi, Shirin Sohani
- WAN by Victor Monigote
- Asotos by George Nathenas
- The Mushroom Man by Petros Niamonitakis
- Percebes by Alexandra Ramires, Laura Gonçalves
- Nabu by Joanna Rusinek
- The Wild-Tempered Clavier by Anna Samo
- La Voix des Sirènes by Gianluigi Toccafondo
- Darwin Story by Natasha Tonkin
- SHORTS FROM THE BOX / modern times by Géza M. Tóth
- Flower Show by Elli Vuorinen
- Little Fire by Chen Wu
Το animation, ως μέσο οπτικής επικοινωνίας, συνδυάζει ποικίλα εκφραστικά μέσα από όλες τις μορφές τέχνης για να μεταφέρει ένα μήνυμα και να γεννήσει αντίστοιχα συναισθήματα. Στην φετινή διοργάνωση σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών υποβολής στο πρόγραμμα του animation, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης αύξησης των συμμετοχών σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ. Παρατηρήθηκε ωστόσο υψηλή ποιότητα στις ταινίες που υποβλήθηκαν, τόσο τεχνικά όσο και αφηγηματικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος υπήρξε σημαντική αύξηση των ελληνικών ταινιών animation με πληθώρα τεχνικών και εξαιρετική ποιότητα.
Η επιλογή του τελικού προγράμματος ήταν πραγματικά δύσκολη και έγινε, όπως κάθε χρονιά, με γνώμονα τον πλουραλισμό και την ποικιλία των τεχνικών δημιουργίας και της αφηγηματικής προσέγγισης. Βασικός στόχος παραμένει, πάντα, η ανάπτυξη του οπτικοακουστικού γραμματισμού animation στην κατεύθυνση της ενεργής συμμετοχής του κοινού της Δράμας, και γενικότερα, στην προώθηση των ταινιών animation.
Head programmer: Σπύρος Σιάκας
Συνολικά, οι ομάδες προγραμματισμού του Φεστιβάλ παρακολούθησαν και αξιολόγησαν πάνω από 4000 ταινίες. Σας προσκαλούμε να τις ανακαλύψετε από κοντά στη Δράμα αλλά και διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της 47ης διοργάνωσης (2-8 Σεπτεμβρίου 2024).
Το Φεστιβάλ Δράμας πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας.