Animasyros – Δράσεις για επαγγελματίες & Ανάπτυξη μικρού μήκους animation
Animasyros – Δράσεις για επαγγελματίες & Ανάπτυξη ενός μικρού μήκους animation (case study)
Στο πλαίσιο των ομιλιών που προσφέρονται από την ενότητα δράσεων Short Film Hub (SFH) του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το Animasyros, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιείται ετησίως τον Σεπτέμβριο στη Σύρο.
Η παρουσίασή του έγινε από τη Μαρινέτα ΜΑΚ Κρητικού, συντονίστρια της Αγοράς του Animasyros καθώς και μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής για το διαγωνιστικό πρόγραμμα Animation του Φεστιβάλ Δράμας, και τον Βασίλη Καραμητσάνη, πρόεδρο του Animasyros. Οι δυο τους συζήτησαν για τον τρόπο που το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αναπτύσσεται προοδευτικά για 17 χρόνια, από το 2008 όταν και ιδρύθηκε, με «πολύ φιλόδοξα αλλά συγχρόνως προσεκτικά βήματα», όπως ανέφεραν. Η ομιλία επικεντρώθηκε στη δυναμική που έχει αναπτύξει το Animasyros στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας με την Αγορά του, ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων για τη στήριξη και διασύνδεση των επαγγελματιών του χώρου που έχει αναδείξει το Φεστιβάλ ως έναν σημαντικό θεσμό για το animation σε διεθνές επίπεδο.
Η προβολή ταινιών και η υποδοχή επαγγελματιών του χώρου από το εξωτερικό έφεραν την ανάγκη για δράσεις σύνδεσης των τελευταίων με τους εγχώριους καλλιτέχνες και οδήγησαν στην ίδρυση της Αγοράς του Φεστιβάλ το 2015. Ως κομμάτι του Animasyros, η Αγορά περιλαμβάνει:
- τη διοργάνωση συναντήσεων συμβουλευτικής νέων δημιουργών με καταξιωμένους επαγγελματίες και παραγωγούς
- την παράδοση masterclass συνεδριών από επιφανή άτομα του χώρου του animation. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν φιλοξενηθεί η Aliki Theofilopoulos (Disney Television Animation) και ο Tomm Moore (Cartoon Saloon)
- καθώς και το Pitching Forum για την ανάπτυξη έργων, με βραβεία-εισιτήρια σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές, όπως το Pitch Partenaire του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Ανσί (Annecy) της Γαλλίας.
Η εξιστόρηση της πορείας εξέλιξης της Αγοράς, παρόλο που έγινε με τρόπο εγκάρδιο και προσγειωμένο –χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που μάθαμε ότι είναι συνήθη ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας του animation, όπως σχολίασαν οι ομιλητές– φανέρωσε τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του Animasyros στο πεδίο της βιομηχανίας κινηματογράφου, που δεν περιορίζεται μόνο στη ασύγκριτη συνεισφορά του για το ελληνικό animation και την ανάπτυξη επαγγελματικού κλάδου γύρω από αυτό, αλλά εκτείνεται και στο διεθνές έργο που αναπτύσσει το Φεστιβάλ στη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.
Για παράδειγμα, η συνεργασία με το Φεστιβάλ του Ανσί, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ animation στον κόσμο, είναι σαφής ένδειξη της μεγάλης διεθνούς εμβέλειας που έχει κατακτήσει το Animasyros. Παρομοίως είναι χαρακτηριστικό ότι πρόεδρος των ευρωπαϊκών βραβείων animation «Emile Awards» ορίστηκε για το 2024 ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης, ενώ η τελετή απονομή τους θα γίνει προσεχώς στην Ερμούπολη με αυτή την αφορμή.
Για το μέλλον του στη βιομηχανία του κινηματογράφου, το Animasyros συνεχίζει να στοχεύει ψηλά, όπως και γινόταν ήδη από την πρώτη χρονιά που διεξήχθη. Συγχρόνως φροντίζει για τη βιωσιμότητά του: στους κόλπους του ιδρύθηκε η εταιρεία παραγωγής Animasyros Productions με στόχο να φέρει επιπλέον εισόδημα προς το Φεστιβάλ, αξιοποιώντας την ειδίκευση και τις διασυνδέσεις που έχουν χτίσει τα στελέχη της Αγοράς όλα αυτά τα χρόνια.
Από το 2021 το Animasyros είναι δημιουργικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Δράμας. Η σχέση του animation με την τέχνη των μικρομηκάδων είναι οργανική καθώς, όπως υπογράμμισε ο Καραμητσάνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα animation είναι ταινίες μικρού μήκους. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, πραγματοποιούνται κοινές δράσεις, για παράδειγμα η παρούσα ομιλία, καθώς και αφιερωματικές προβολές από το Animasyros στο Φεστιβάλ Δράμας.
Το φετινό αφιέρωμα θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου με τις, επιλεγμένες από τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, 12 ταινίες queer θεματολογίας που έχουν συμμετάσχει στο Animasyros στο παρελθόν, στη διαγωνιστική κατηγορία Animapride.