Pitching Lab 2022

45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
5 -11 Σεπτεμβρίου 2022

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πληθώρα των σχεδίων (fiction, animation και doc) που έφτασαν  φέτος  στο Pitching Lab, και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η ομάδα των εισηγητών, δυσκολεύτηκε πολύ να διαλέξει  τα τελικά σχέδια που θα λάβουν μέρος στο τριήμερο Εργαστήριο και το Pitching Forum.

Αυτή τη χρονιά, κύριο χαρακτηριστικό όλων των σχεδίων από όλες τις μεριές του πλανήτη, που ταλανίστηκε μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι η αγωνία για την επιβίωση, η εξάπλωση μιας  άδηλης βίας, τα ζητήματα ταυτότητας, φύλου, δικαιωμάτων σε ομάδες αποκλεισμένες, η συμβίωση με την ασθένεια και την αναπηρία, η ανεκτικότητα  στη διαφορετικότητα και  η ενηλικίωση, μέσα σε έναν πολύχρωμο και απρόβλεπτο πλανήτη.

Από το Περού και το Νεπάλ, ως το Καζαχστάν, την Ταιβάν, τις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία   και τη Φινλανδία, γέμισε η ψυχή μας με τις εικόνες που θέλουν να αφηγηθούν οι νέοι κινηματογραφιστές. Γίναμε πλουσιότεροι  από τα άγνωστα πρωτότυπα θέματα που δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν, σε διαφορετικές γωνιές της Γης. Δυστυχώς, μέσα από αυτήν την έκρηξη χρωμάτων και ιδεών,  δεν μπορούσαμε παρά να διαλέξουμε μόνο 16 από τις 117 προτάσεις που έφτασαν σε μας, με λαχτάρα για επικοινωνία και δημιουργία.

Ξεχωριστή θέση πήραν φέτος οι Έλληνες δημιουργοί, με την πληθωρικότητα των σχεδίων τους , με φιλόδοξες παραγωγές και μεγάλη ποικιλία σε θεματολογία.

Το Pitching Forum, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, θα προσπαθήσει μέσα από τα έργα που προκρίθηκαν να συνδράμει στην επικοινωνία επιλεγμένων ελληνικών σχεδίων που θα συμμετάσχουν φέτος στο Lab,  με άλλα φεστιβάλ και φόρουμ του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και στην ενθάρρυνση των συμπαραγωγών.

Γι αυτό το λόγο, εκτός των σχεδίων που θα έρθουν κοντά μας στη Δράμα, θα επιλέξει ακόμη 5 ελληνικά σχέδια που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο development που θα λάβει χώρα στα πλαίσια του  διήμερου  ‘Το Φεστιβάλ Δράμας στην Αθήνα’ 17-18 Σεπτεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.  Θα ανακοινώσουμε σύντομα λεπτομέρειες καθώς και πρόγραμμα αυτού του νέου μας εργαστηρίου, που ελπίζουμε να αποτελέσει έναν μικρό θεσμό- ‘σταθμό Αθήνα’ για το Pitching Lab και Forum.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος DISFF

 1. War Hero by Perttu Inkilä, Scriptwriter & Director -FICTION, FINLAND
 2. #bagets rider FREE HD by Lester Cristal, Scriptwriter & Director –FICTION, THE PHILIPPINES
 3. The weight of Air by Carlos Ormeño Palma, Director & Producer –FICTION, PERU
 4. All Souls Day by Amanda Costa de Sousa, Scriptwriter & Director –FICTION, HUNGARY
 5. Aftermath by Dino Jacovides, Scriptwriter & Director –FICTION, UK
 6. ATHENS WILL BURN by Panos Kordas, Scriptwriter & Director –FICTION, GREECE
 7. Summer of Goodbyes by Minsho Limbu, Scriptwriter & Director –FICTION, NEPAL
 8. Back to Paternal Home by Thanasis Megalopoulos and Stratis Chatzielenoudas, Scriptwriters & Directors –ANIMATION, GREECE
 9. Tavern of Shadows by İlyas Soner Yıldırım, Scriptwriter, Director & Producer -FICTION, TURKEY
 10. Good Friday by Loukia Tzortzopoulou, Scriptwriter & Director –ANIMATION, GREECE
 11. One Way by Antonis Boubas, Scriptwriter –FICTION, GREECE
 12. The Beast Who Walks Like a man by Marina Siotou and Zoe Sigalou, Scriptwriters & Nikos Kolioukos – Director –FICTION, GREECE
 13. Three Comma Fourteen by Joana Nogueira and Patrícia Rodrigues, Scriptwriters & Directors -ANIMATION, PORTUGAL
 14. Hag / Didimokorfo by Achilleas Gatsopoulos, Scriptwriter & Director –FICTION, GERMANY / GREECE
 15. Impromptu by Maya Vitkova-Kosev, Scriptwriter, Director & Producer -FICTION, BULGARIA
 16. Cleaning Day by Alexandros Romanos Lizardos, Scriptwriter & Director –FICTION, GREECE
 • The Girl and the Well by Anngelica-Marie Eshesimua, Scriptwriter & Director –FICTION, U.S.A. (Out of competition). Η νικήτρια του Pitching LAB 2019 (Finos Film award) επ’ ευκαιρίας του ερχομού της για την προβολή στο αφιέρωμα του DISFFσε ταινίες του Pitching LAB, θα συμμετάσχει ως ακροάτρια εκτός συναγωνισμού.

Special Screening PITCHING TRIBUTE

Το PITCHING LAB, στα 9 χρόνια της λειτουργίας του, έχει δεχτεί πάνω από 800 σχέδια, κυριολεκτικά από τα τέσσερα σημεία της γης. Στη Δράμα έχουν εκπαιδευτεί και διαγωνιστεί πάνω από 100 έλληνες και διεθνείς συμμετέχοντες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 25 ταινίες μικρού μήκους με ποικιλία θεμάτων, ειδών και ιδεών, τις οποίες και επιλέξαμε να παρουσιάσουμε σε αυτό το ειδικό αφιέρωμα.

Περιμένουμε με χαρά ακόμα περισσότερες που βρίσκονται στο στάδιο γυρισμάτων και post production οι οποίες θα μεγαλώσουν την πολυεθνική παρέα του PITCHING LAB και με τον τρόπο τους θα ενθαρρύνουν τους κινηματογραφιστές απ’ όλον τον κόσμο να μοιράζονται τα όνειρα τους.


Η προετοιμασία για Pitching είναι η απαραίτητη διαδικασία, αν θέλετε να δείτε την ιδέα σας να γίνεται ταινία. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που να ορίζουν ένα τέλειο pitch, αλλά σίγουρα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η εσωτερική διαδρομή που οδηγεί στην αλήθεια της ιστορίας μας. Και μαζί θα την ανακαλύψουμε και θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να τη μοιραστούμε.

Βαρβάρα Δούκα – Επικεφαλής του Pitching Lab

9ο Drama Pitching Lab / Forum

Για ένατη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – DISFF θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο pitching και forum (5-11 Σεπτεμβρίου 2022).

Τι είναι;

Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας DRAMA LAB, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διοργανώνει κάθε χρόνο ένα εργαστήριο Pitching Lab και στη συνέχεια Pitching Forum, για την παροχή τεχνικών pitching σε σκηνοθέτες  και παραγωγούς.

Νέοι κινηματογραφιστές, σεναριογράφοι  και παραγωγοί από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και θα μάθουν πώς να παρουσιάζουν το έργο τους σε πιθανούς χρηματοδότες.

Επιπλέον, το εργαστήριο στοχεύει να παρέχει στους συμμετέχοντες τις βασικές γνώσεις και τα εργαλεία εργασίας, που είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης ιδέας σε ολοκληρωμένο σενάριο και περαιτέρω χρήσιμα για την υλοποίηση μιας ταινίας μικρού μήκους οποιουδήποτε είδους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation κ.λπ.).

Στο τέλος του εργαστηρίου δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων του Pitching Forum, σε μια ομάδα ειδικών του χώρου, παραγωγών και διευθυντών φεστιβάλ  (5΄χρόνος για κάθε παρουσίαση).

Οι παρευρισκόμενοι στο Φόρουμ, στο τέλος κάθε παρουσίασης, μπορούν να θέσουν ερωτήσεις σε κάθε δημιουργό ξεχωριστά σχετικά με το έργο του (Σύνολο ερωτήσεων- απαντήσεων 5΄ για κάθε σχέδιο).

Δίνεται επίσης η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να οργανώσουν ατομικές συναντήσεις με πιθανούς χρηματοδότες και ενδιαφερόμενους για το έργο τους. 

Α.  PITCHING LAB

4ήμερο Εργαστήριο PITCHING για σχέδιο ταινίας μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή κινουμένων σχεδίων έως 20΄/ ντοκιμαντέρ έως 30΄), (6 – 9 Σεπτεμβρίου 2022).

Β. PITCHING  FORUM

Το Pitching Forum θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 με προσκεκλημένους παραγωγούς, χρηματοδότες, διευθυντές φεστιβάλ και λοιπούς ενδιαφερόμενους.

Χρόνος παρουσίασης για κάθε project 5΄

Χρόνος ερωτήσεων και απαντήσεων 5΄

Βραβεία

 • Φίνος Φιλμ – Χρηματικό βραβείο.
 • Ε.Κ.Κ. Χρηματικό βραβείο συνεισφοράς στην παραγωγή.

Βραβεία Mentorship

 • Συνεδρίες περαιτέρω ανάπτυξης  και  διορθώσεων σεναρίου σε επιλεγμένα σχέδια.

Περισσότερες πληροφορίες  για τις προηγούμενες διοργανώσεις του Pitching Lab, βραβεία, όπως και βιβλιαράκια με προκριθέντα σχέδια  από προηγούμενα έτη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.