Pitching Lab Presentation – 10 Σεπτεμβρίου

Pitching Lab Presentation - 10 Σεπτεμβρίου

Pitching Lab Presentation – 10 Σεπτεμβρίου

H δωδέκατη χρονιά του Pitching Lab–του εργαστηρίου στο οποίο οι ιδέες για καινούργιες ταινίες και οι περιγραφές ταινιών σε αρχικό στάδιο διαμορφώνονται σε άρτιες προτάσεις προς παραγωγούς και χορηγούς–φιλοξένησε 10 επιλεγμένα σχέδια ταινιών μικρού μήκους. Οι επίδοξοι κινηματογραφιστές των προτεινόμενων έργων παρακολούθησαν εντατικό εκπαιδευτικό εργαστήριο τεσσάρων ημερών υπό την καθοδήγηση της Βαρβάρας Δούκα, σκηνοθέτριας και εκπαιδευτικού, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του DISFF Pitching Lab, της Τζωρτζίνας Κακουδάκη, δραματουργού, σκηνοθέτριας και εκπαιδευτικού και του Τζων Στήβενς, εκπαιδευτικού και συμβούλου σεναρίου. Στο φετινό εργαστήριο συνεισέφεραν ως προσκεκλημένοι εισηγητές οι Alexandra Hroncova από την τσέχικη εταιρεία διανομής Cinefila και ο Eroll Bilibani, επικεφαλής αντίστοιχου εργαστηρίου στο DokuFest.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε το Pitching Lab Presentation, εκδήλωση κατά την οποία κάθε συμμετέχων του εργαστηρίου είχε 5 λεπτά για να προβάλει (κάνει “pitch”) την υπό-ανάπτυξη ταινία του σε παραγωγούς και άλλα στελέχη της βιομηχανίας που βρίσκονται στη Δράμα για το Φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν τόσο για τις θεματικές που θέλουν να αναδείξουν, όσο και για τις πρακτικές πλευρές της ανάπτυξης της ταινίας τους, όπως τη γλώσσα ομιλίας, τον προϋπολογισμό, τον χώρο των γυρισμάτων κοκ. Μετά τις παρουσιάσεις, οι νέοι δημιουργοί είχαν το αποκλειστικό προνόμιο ως μέρος της διοργάνωσης να γευματίσουν με τους επαγγελματίες του χώρου, γεγονός που επέκτεινε τη δυνατότητά τους να ανταλλάξουν πληροφορίες και να χτίσουν διασυνδέσεις σε μία λιγότερο δομημένη συνθήκη.

Όλες οι συναντήσεις του εργαστηρίου, όπως και η σημερινή εκδήλωση, φιλοξενήθηκαν στον ιστορικό πολυχώρο «Ελευθερία», που φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αποτελεί τη δυναμική έδρα του Short Film Hub (SFH). Της παρουσίασης προηγήθηκαν: ο χαιρετισμός από την Αντιγόνη Παπαντώνη, την επικεφαλής του SFH που δήλωσε τον ενθουσιασμό της και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν τις διασυνδέσεις του και μετά την ώρα της εκδήλωσης καθώς και τις επόμενες μέρες στον χώρο του SFH. Και ο πρόλογος από τον Γιώργο Αγγελόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, ο οποίος έδωσε πληροφορίες για τα τέσσερα βραβεία για τα οποία διαγωνίζονται οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου και τα οποία θα ανακοινωθούν απόψε στην πρώτη τελετή απονομής των βραβείων.

Η εισαγωγή και ο συντονισμός της παρουσίασης έγινε από τη Βαρβάρα Δούκα η οποία μίλησε για την επιτυχημένη πορεία του φετινού εργαστηρίου, παρουσίασε την υπόλοιπη εκπαιδευτική ομάδα και έκανε ειδική μνεία στο βραβείο συμβουλευτικής (mentorship award) «Στάθης Παρασκευόπουλος», που απονείμει το Φεστιβάλ τιμώντας τη μνήμη του ομώνυμου συνιδρυτή και μακροχρόνιου συνεργάτη του εργαστηρίου.

Οι συντελεστές των φετινών 10 σχεδίων ταινιών που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες ένωσαν στο Φεστιβάλ τις καταβολές, συνεργασίες και συμπαραγωγές τους από διαφορετικά μέρη του κόσμου: την υπόλοιπη Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, το Κόσοβο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Από το Pitching Lab Presentation φάνηκε ότι οι θεματικές τις οποίες επιδιώκουν να προσεγγίσουν οι νέοι δημιουργοί με τις ταινίες τους άπτονται υπαρξιακών και πολιτικών θεμάτων που διαμορφώνουν την ανθρώπινη εμπειρία. Στο προσκήνιο βρέθηκαν η μελέτη οικογενειακών σχέσεων όταν τις κλονίζει το πένθος ή η απομόνωση και η τολμηρή εξερεύνηση ιδιωτικών πτυχών εν μέσω ιστορικών γεγονότων της πρόσφατης εποχής. Παράλληλα, το δράμα και το ντοκιμαντέρ αναδείχθηκαν ως οι προτιμητέες φόρμες για να φέρουν αυτές τις μοναδικές ιστορίες. Οι καινοτόμες και ξεχωριστές προσεγγίσεις όπως αυτές που παρουσιάστηκαν είναι χαρακτηριστικό του εργαστηρίου: «Το Pitching Lab είναι ένας παλιός θεσμός αυτού του Φεστιβάλ, μετρώντας ήδη 12 χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή στοχεύει στο μέλλον. Άρα είναι και ο πιο καινούργιος [φρέσκος] θεσμός του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κακουδάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το εργαστήριο, καθώς και η σημερινή εκδήλωση αποτελούν εφόδια για τους νέους δημιουργούς και αισίως θετικά προμηνύματα για το μέλλον των σχεδιαζόμενων ταινιών που φιλοξενήθηκαν το 2025 στο Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας. Επιπλέον εφόδια για κάποιους από τους συμμετέχοντες θα είναι και τα βραβεία, τα οποία υπενθυμίζεται ότι θα απονεμηθούν αργότερα σήμερα.