Ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

43o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν το 2019 (νέο ρεκόρ για το φεστιβάλ), 60 ταινίες διεκδίκησαν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 6 ήταν ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές.

Την πανελλαδική του πρεμιέρα πραγματοποίησε στη Δράμα ο Βασίλης Κεκάτος που έγινε ο πρώτος Έλληνας μικρομηκάς που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Οι ταινίες στο Ελληνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα, διάρκειας από 4 έως 29 λεπτά, ήταν ανεξάρτητες, στην πλειονότητά τους, παραγωγές ενώ κάποιες είχαν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, την Cosmote και το Onassis Culture.

Πολλοί ήταν οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν στις ταινίες του διαγωνιστικού του 2019. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Ερρίκο Λίτση, Στέλλα Φυρογένη, Ρομάνα Λόμπατς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Γιώργο Αρμένη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κώστα Ξυκομηνό, Βασίλη Κουκαλάνι,  Σοφία Κόκκαλη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Παύλο Ιορδανόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, Σίσσυ Τουμάση, Χρήστο Καρτέρη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, αλλά και την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ.