Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 2023
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες, σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες. Συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί -ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κίµωνα Κουρή, Δημήτρη Λάλο, αλλά και τους Δημήτρη Καταλειφό, Ρένη Πιττακή και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Εμφανίζονται ακόμα ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, η Άντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.
Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Σκηνοθέτης
Άρης Δημοκίδης, Δημοσιογράφος
Ιωακείμ Μυλωνάς, Σκηνοθέτης / Καλλιτεχνικός Διευθυντής International Short Film Festival of Cyprus
Μαρίνα Γιώτη, Κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνις
Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ηθοποιός
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737”, η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα Boeing-737 που πραγματοποιεί την πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα (Λένα Παπαληγούρα), είναι μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Εκτός συναγωνισμού, σε ειδική προβολή, θα προβληθεί επίσης η ταινία “Shooting”, τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο «Shooting», πρωταγωνιστεί ο Συμεών Τσακίρης. To γύρισμα ενός διαφημιστικού πηγαίνει κατά διαόλου. Μπορεί ο θάνατος ενός ανθρώπου να σώσει την παρτίδα;
01 «Γιάμα», Ανδρέας Βακαλιός
02 «ENOMENA», Φαίδρα Βόκαλη
03 «Παπαρούνες και Πάπιες», Χριστίνα – Καλλιρρόη Γαρμπή
04 «Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας», Σοφία Γεωργοβασίλη
05 «Toxic Magnus», Νάσος Γκατζούλης
06 «Pendulus», Δημήτρης Γκότσης
07 «Χυμός πορτοκάλι», Δημήτρης Ζάχος
08 «Kάκτος», Δημήτρης Ζούρας
09 «Στο Θρόνο του Ξέρξη», Εύη Καλογηροπούλου
10 «Σήμερα Ήθελα», Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου
11 «Τσίχλα- τσιγάρο», Αντζελίκα Κατσά
12 «KIDDO», Μιχάλης Κίµωνας
13 «Καναρίνι», Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης
14 «The Last Journey», Στηβ Κρικρής
15 «Η Κούρσα», Γιώργος Λεοντακιανάκος
16 «Nothing Holier Than A Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα
17 «Δάφνη», Τώνια Μισιαλή
18 «Όχι αύριο», Αμέρισσα Μπάστα
19 «11.20 π.μ.», Δημήτρης Νάκος
20 «Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου
21 «FAULT», Kατερίνα Παπαναστασάτου
22 «Homo Perfectus», Άλκη Πολίτη
23 «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο», Στέλιος Πολυχρονάκης
24 «Τελευταία Πνοή», Χάρης Ραφτογιάννης
25 «Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου
26 «tokakis ή What’s My Name», Θάνος Τοκάκης
27 «Under the Lake», Θανάσης Τρουμπούκης
28 «Μάγμα», Λία Τσάλτα
29 «Χλώριο», Θάνος Ψυχογυιός
30 «5p.m. Seaside», Valentin Stejskal
Κωνσταντίνος Γιάνναρης (Πρόεδρος)
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης είναι ένας αυτοδίδακτος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και συγγραφέας, ο οποίος έχει εργαστεί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα. Οι ταινίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: τις πρώιμες απεικονίσεις της κουίρ σεξουαλικότητας, τη μεταναστευτική εμπειρία στην Ευρώπη των δεκαετιών του 1990 και του 2000, τη μαύρη πολιτική σάτιρα, το ντοκιμαντέρ, το πειραματικό φιλμ Super 8 και τη φωτογραφία. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις κι έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε χώρους πολιτισμού. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και φόρουμ.
Ο ΖΑΝ ΖΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ 1989 / 35′
ΤΡΩΕΣ 1990 / 35′
NORTH OF VORTEX 1991 / 58′
CAUGHT LOOKING 1991 / 35′
ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ 1994 / 45′
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ – Η.Β. / 1995 / 90′
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ– 1998 / 90′
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – 2001 / 106′
ΟΜΗΡΟΣ – 2005 / 100′
MAN AT SEA – 2011 / 92′
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ – 2015 / 90′
TRAVELOGUES 1 & 2 / 90’/120′
Άρης Δημοκίδης
Ο Άρης Δημοκίδης είναι δημοσιογράφος, podcaster και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Λονδίνο (BA Media Culture and Communication και MA Arts Heritage Management) και τώρα ζει στη Χαλκιδική, απ’ όπου εργάζεται για την εφημερίδα LiFO. Έχει υπάρξει διευθυντής του ιστότοπου lifo.gr, ενώ από το 2017 διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα –μέσα στην οικογένεια της LiFO– με τίτλο «Μικροπράγματα». Τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα podcast την εβδομάδα, φιλοδοξώντας κάθε επεισόδιο να έχει κάτι ενδιαφέρον. Προτιμά να δημιουργεί ηχητικά ντοκιμαντέρ, αξιοποιώντας αρχειακό υλικό και συνδυάζοντάς το με έρευνα, νέες μαρτυρίες και πρωτογενές υλικό.
Ιωακείμ Μυλωνάς
Ο Ιωακείμ Μυλωνάς γεννήθηκε το 1977. Σπούδασε Επικοινωνία και Κινηματογράφο (BA Hons) στο Πανεπιστήμιο Anglia Polytechnic στο Κέιμπριτζ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνοθεσία στο Northern Film School στο Λιντς, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Οι ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε, με τίτλο Chronos, Pharmakon, Oedipus και Greenhouse συμμετείχαν και βραβεύτηκαν σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ η ταινία Pharmakon υπήρξε η πρώτη επίσημη κυπριακή συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Είναι μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Μαρίνα Γιώτη
H Μαρίνα Γιώτη είναι κινηματογραφίστρια και εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Στο έργο της, που αποτελείται από ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες, εγκαταστάσεις και έργα media art, συχνά επιστρέφει σε ιστορικές εποχές και αφηγήσεις, προσφέροντας παράλληλες προς τις κυρίαρχες εκδοχές τους αναγνώσεις. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως Berlinale, Τορόντο, CPH:DOX, Jeonju, Viennale, καθώς και σε μουσεία και μπιενάλε όπως Wroclaw Media Art Biennial, 5η Biennale Θεσσαλονίκης και 1η Biennale της Anren στην Κίνα. Το 2017 συμμετείχε στην Documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ και ήταν υπότροφος στην Akademie Schloss Solitude στη Στουτγάρδη. Μεταξύ 2018 και 2019 συνεργάστηκε με το IRCAM-Centre Pompidou για τη σκηνοθεσία των βίντεο του οπτικοακουστικού project Atlas: A Sound Cartography of Europe, σε κοινή ανάθεσή από τα IRCAM, ZKM-Karlsruhe και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Πρόσφατα της απονεμήθηκε το γαλλικό Βραβείο για την Τέχνη και το Περιβάλλον Prix COAL 2022.
Μαρκέλλα Γιαννάτου
Η Μαρκέλλα Γιαννάτου μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Μετά την αποφοίτηση της από τη δραματική σχολή του Χρ. Τσάγκα «Παλκοσένικο» συνέχισε τις σπουδές της στη D.A.M.S. του πανεπιστημίου Università degli Studi Roma 3 στο τμήμα Lettere e Filosofia στη Ρώμη.
Από το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως ηθοποιός στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Από το 2012 διδάσκει στο SAE Creative Media College υποκριτική για τον κινηματογράφο.
Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο. Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση” στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Γιάννης Σακαρίδης
Επικεφαλής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Σκηνοθέτης. national@dramafilmfestival.gr