Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 2021

44o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη χρονιά σύστασης του νέου Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας το 2020, αυτό επιστρέφει ακόμα δριμύτερο! Είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς ο σαφής στόχος της επικέντρωσης στην κινηματογραφική ποιότητα και η αντιμετώπιση της σπουδαστικής ταινίας ως ένα αξιοσέβαστο καλλιτεχνικό έργο αναγνωρίστηκε και έτσι δεχθήκαμε περίπου 2000+ καταθέσεις (σε σχέση με τις 700 καταθέσεις πέρυσι) σπουδαστικών ταινιών από όλο τον κόσμο, κάνοντας το έργο μας ευχάριστα δύσκολο.

Από αυτές προέκυψε ένα σφιχτό, υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι! Αριθμούμε λοιπόν 22 ταινίες, από 17 χώρες και 21 σχολές, σκηνοθετημένες από 13 γυναίκες και 11 άνδρες σκηνοθέτες. Μεταξύ αυτών και 3 Ελληνικές. Από αυτές 8 θα προβληθούν σε Παγκόσμια-Διεθνή Πρεμιέρα. Ανάμεσα τους και ταινίες που έχουν, ήδη, διαγράψει σημαντική φεστιβαλική πορεία (φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου, Λοκάρνο κα.).

Πολύ ενδιαφέρον για μας παρουσιάζει και το γεγονός ότι, λόγω του νεαρού της ηλικίας των συμμετεχόντων, είδαμε μια πολύ φρέσκια και καινούργια προσέγγιση θεμάτων που απασχολούν την κινηματογραφική παραγωγή διεθνώς (θέση της γυναίκας, διαφορετικότητα κ.α.) μέσα από ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασίας, animation, ντοκιμαντέρ, experimental).

Τέλος, με χαρά, παρατηρήσαμε, σε αντίθεση με πέρυσι, πολλές αξιόλογες ταινίες του Ασιατικού Κινηματογράφου, σαφώς περισσότερες ταινίες υπογεγραμμένες από γυναίκες σκηνοθέτες και μια σημαντική αύξηση των εξομολογητικών-ταινιών που αφηγούνται προσωπικές ιστορίες των δημιουργών τους. Περιμένουμε, λοιπόν, με ανυπομονησία να παρακολουθήσουμε μαζί σας , τις πανέμορφες ταινίες του προγράμματος μας, στον κινηματογράφο «Ολύμπια» στη Δράμα, 15, 16 & 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και Online μέσα από την πλατφόρμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας!

Θανάσης Νεοφώτιστος
Head Programmer of Student Int’l Competition

Η Κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Nazil Elif Durlu 
Σκηνοθέτης – Τουρκία

Κυβέλη Short
Παραγωγός – Ελλάδα

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Κριτικός Κινηματογράφου – Ελλάδα

 1. Θέμα Χρόνου της Yang- Liu – Η.Π.Α (Emerson College)
 2. Μητέρα της Subarna Das – Ινδία (Satyajit Ray Film & Television Institute)
 3. Αντε Nτε της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου – Ελλάδα (Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο) Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 4. Μην Ξεχνάς να Χαμογελάς της Cai Ning – Πορτογαλία (DocNomads, LUCA & SZFE)
 5. Μόνοι στο Ασανσέρ της Αναστασίας Παπαδοπούλου – Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)
 6. FILIPIÑANA του Rafael Manuel – Φιλιππίνες (London Film School NFTS)
 7. Με Κατεύθυνση το Νότο της Yuan Yuan – Η.Π.Α (NYU Tisch School of the arts)
 8. Εμμένοντας στη Μνήμη του Νερού του Kiubon Kokko – Η.Π.Α (Claremont McKenna College)
 9. Junko του Minsho Limbu – Νεπάλ (Everest Film Academy)
 10. Μάγια της Martina Pavliková – Τσεχία (Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague)
 11. Τα Μαλλιά της Μαμάς του Alexey Evstigne – Ρωσία (Russian State University of Cinematography)
 12. Παλίρροια Φεγγαριού της Assil Khalife – Λίβανος (Notre Dame University Louaize)
 13. Olote του Charles Lau – Μεξικό (Centro de Capacitación Cinematográfica, A.C.)
 14. Χίλιες και Μία Προσπάθειες Να Γίνεις Ωκεανός της Wang Yuyan – Γαλλία (Le Fresnoy film school)
 15. Άγιος Android του Lukas von Berg – Γερμανία (Filmakademie Baden-Württemberg)
 16. Λύση για την Μελαγχολία των Marc Martínez Jordán & Tuixén Benet – Ισπανία (Calarts)
 17. Πνεύματα και Βράχοι: Ένας Μύθος της Αζόρας της Aylin Gökmen – Σουηδία (DocNomads)
 18. Ο Νέος Κόσμος: Παραλλαγές Δραστηριοτήτων Κατά την Παραμονή στο Σπίτι των Hong Ning & Zhao Xiaofeng – Κίνα (Jiangxi University of Finance and Economics)
 19. Η Ταράτσα του Po-Cheng Teng – Ταιβάν (National Taiwan University of Arts)
 20. Τόλης LIVE (ή Τορόντο) του Αλέξανδρου Ρέλλου – Ελλάδα (Τμήμα κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
 21. Vadiyar της Marjan Khosrav – Ιράν (Elmofarhang Tehran University)
 22. Βερσαλλίες του Hyun Lories – Βέλγιο (Rits School of arts)
International Student Competition

Για την προώθηση ταινιών μικρού μήκους και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2021, στην πόλη της Δράμας.

Κανονισμοί – Όροι συμμετοχής

Οι ταινίες που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • α. Αποδεκτά είδη: ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές, ταινίες τεκμηρίωσης, ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί το 2020 και το 2021. Η παραγωγή τους να έχει ολοκληρωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.
 • β. Η τελική κόπια προβολής να είναι διαθέσιμη σε ένα από τα format που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό για την κινηματογραφική προβολή και σε ένα από τα format που προβλέπονται για τη διαδικτυακή προβολή (DCP, Apple ProRes 422, h264 or MPEG4) .
 • γ. Η διάρκειά τους να μην ξεπερνάει τα είκοσι (20) λεπτά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να δεχτεί ταινία μεγαλύτερης διάρκειας.
 • δ. Κάθε κινηματογραφική σχολή συμμετέχει με όσες συμμετοχές επιθυμεί και ο κάθε σκηνοθέτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Φεστιβάλ με μια (1) μόνο ταινία.
 • ε. Δεν δύναται να κατατεθεί ταινία εάν έχει ήδη περάσει από διαδικασία πρόκρισης στο Φεστιβάλ Δράμας στο παρελθόν και έχει απορριφθεί.
 • στ. Η ταινία πρέπει να έχει αγγλικούς υπότιτλους.

α) Η αίτηση συμμετοχής και ένα ψηφιακό αντίγραφο της ταινίας θα πρέπει να υποβληθούν μέσω της ιστοσελίδας https://filmfreeway.com/Dramafilmfestival μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021. Σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης, είναι δυνατό η υποβολή να καθίσταται εφικτή μέσω επιπλέον πλατφορμών.
β) Δεν υπάρχει κόστος υποβολής, οι αιτήσεις στο Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα είναι δωρεάν. Η αίτηση συμμετοχής, το συνοδευτικό υλικό, η υπεύθυνη δήλωση και ένα ψηφιακό αντίγραφο της ταινίας υποβάλλονται μέχρι την 15 Ιουνίου 2021 ηλεκτρονικά.
γ) Περαιτέρω, υποβάλλονται:

 1. Κατάθεση πλήρως συμπληρωμένης φόρμα υποβολής και αρχείο προβολής.
 2. Αγγλικός υποτιτλισμός.
 3. Μια φωτογραφία της ταινίας.
 4. Προαιρετικά: Σύνοψη της ταινίας, Φωτογραφία Σκηνοθέτη, Credits.

δ) Η υποβολή της ταινίας συνεπάγεται ανεπιφύλακτη αποδοχή των κανονισμών του φεστιβάλ.
(*βλ. εδώ για ολόκληρο τον κανονισμό)
ε)Το DISFF διατηρεί το δικαίωμα να προσκαλεί ταινίες μικρού μήκους πέραν της παραπάνω διαδικασίας σε ειδικές περιπτώσεις.
στ) Όπως απαιτείται η Ελληνική Πρεμιέρα, δεν επιτρέπεται η δημόσια προβολή σε κινηματογράφο, φεστιβάλ, τηλεοπτικό κανάλι ή διαδικτυακές δημόσιες πλατφόρμες στην Ελλάδα πριν από το τέλος του φεστιβάλ.
η) Τα αρχεία που υποβάλλονται με την αίτηση συμμετοχής παραμένουν στο Αρχείο του Φεστιβάλ, όπως αυτό ορίζεται στον όρο V του παρόντος. Κατά την υποβολή συμμετοχής, ο παραγωγός δηλώνει αν επιθυμεί τη συμπερίληψη της ταινίας στο Film Market, όπως αυτό ορίζεται στον όρο VI του παρόντος και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που θα κοινοποιηθούν στους αιτούντες που συμφωνούν στη συμπερίληψη της ταινίας σε αυτό.

Τα βραβεία που απονέμονται στο Διεθνές Σπουδαστικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2021 είναι τα παρακάτω και συνοδεύονται από χρηματικό ποσό εάν εξασφαλιστούν χορηγίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το Φεστιβάλ.

 • GRAND PRIX STUDENT “ALMOST FAMOUS”
 • SPECIAL JURY AWARD “RISING STAR”
 • ΒΡΑΒΕΊΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ “ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ”
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

H Κριτική Επιτροπή μπορεί να απονείμει Τιμητικές Διακρίσεις για επιμέρους καλλιτεχνικές αρετές της ταινίας. Κάθε βραβείο και διάκριση αφορά μία και μόνο ταινία, απονέμεται στον σκηνοθέτη και δεν δύναται να μοιραστεί σε καμία περίπτωση.

α1) Καταληκτική ημερομηνία αποστολής ψηφιακού αρχείου προβολής 20 Αυγούστου 2021.
α2) Καταληκτική ημερομηνία για αποστολή Λίστας διαλόγων και υλικό για έκδοση καταλόγου (φωτογραφίες, πόστερ, trailer κλπ) είναι η 5η Ιουλίου 2021.
β) Ψηφιακό αρχείο της ταινίας, υποτιτλισμένο στα αγγλικά σε ένα από τα αποδεκτά ακόλουθα φορμά:
DCP, Apple ProRes 422, h264 or MPEG4.
γ) Δελτίο τεχνικού ελέγχου με όλα τα στοιχεία προβολής για τη διαδικτυακή προβολή στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ απαιτούνται επιπλέον:
δ)Ένα (1) αρχείο mp4 της τελικής εκδοχής της ταινίας, υποτιτλισμένο στα αγγλικά, για τις ανάγκες του Film Market, όπως περαιτέρω ορίζεται στον όρο VI του παρόντος.
ε) Ενυπόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις τελικού τεχνικού ελέγχου από τον τεχνικό υπεύθυνο της ταινίας και το σκηνοθέτη.
στ) Οι κόπιες προβολής κατατίθενται ηλεκτρονικά στο: info@dramafilmfestival.gr

ι) Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής διατηρεί το δικαίωμα να καταρτίσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και να προβεί σε κάθε απαραίτητη τροποποίησή του. .

ιι)  Ο υποβάλλων είναι υπεύθυνος για την εκκαθάριση δικαιωμάτων και αδειών για κάθε υποβολή. Ουδεμία ευθύνη φέρει το Φεστιβάλ για τα δικαιώματα.

ιιι) Η προεπιλογή των ταινιών γίνεται από ομάδα ατόμων – ειδικών(Εκλεκτόρων) περί τον κινηματογράφο και τις τέχνες και τον επικεφαλής προγράμματος που επιβλέπει το έργο τους. Τους παραπάνω επιλέγει και προτείνει προς το Δ.Σ του Οργανισμού ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ή ο Αναπληρωτής του.

ιv)To Φεστιβάλ έχει δικαίωμα αναμετάδοσης στιγμιότυπων ή/και αποσπασμάτων της ταινίας  διάρκειας μη υπερβαίνουσας τα 2’59” από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο για λόγους προβολής του Έργου, καθώς και τη μαγνητοσκόπηση της εκτέλεσης του Έργου αυστηρά και μόνο για σκοπούς αρχείου του Φεστιβάλ.

 1. v) Η τελική επιλογή, το πρόγραμμα και η κάθε αλλαγή τους προτείνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή.
 2. vi) Ένα ψηφιακό αντίγραφο της ταινίας παραμένει στο αρχείο του Φεστιβάλ.

vii) Το φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα ψηφιοποίησης του αρχείου του.

viii) Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει πληροφορίες ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του σκηνοθέτη και του παραγωγού.

ιx) Φιλοξενία: Το Φεστιβάλ σκοπεύει να προσκαλέσει έναν σκηνοθέτη ή κάποιο συντελεστή της ταινίας που διαγωνίζεται. Παρέχονται φιλοξενία σε ξενοδοχείο της πόλης και γεύματα. Οι σκηνοθέτες θα ενημερώνονται με προσωποποιημένη πληροφόρηση μετά την επιλογή της ταινίας τους.

 1. x) Τα έξοδα μεταφοράς για το υλικό που υποβάλλεται στο πρόγραμμα διαγωνισμού καλύπτονται από τον αιτούντα. Το Φεστιβάλ θα αναλάβει τα έξοδα επιστροφής και εξασφάλισης των ταινιών, εφόσον είναι στην κατοχή του Φεστιβάλ.
 2. xi) Σε περίπτωση απώλειας ή ζημιάς υπό την ευθύνη του Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ αναλαμβάνει το κόστος δημιουργίας νέου αντιγράφου της ταινίας.

xii) Δεν δύναται να κατατεθεί ταινία εάν έχει ήδη περάσει από διαδικασία πρόκρισης στο Φεστιβάλ Δράμας στο παρελθόν και έχει απορριφθεί.

xiii) Οποιαδήποτε διένεξη σχετικά με τους παρόντες κανονισμούς θα κριθεί και θα επιλυθεί από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ.

xiv) Τυχόν νομικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τα τοπικά νομικά δικαστήρια της Δράμας.

 1. xv) Οι γλώσσες του Φεστιβάλ είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Επισημαίνεται ότι μη τήρηση των τιθέμενων προθεσμιών επιφέρει αποκλεισμό από τη διαδικασία.

Κατεβάστε εδώ σε PDF το πλήρες κείμενο των κανονισμών και τους όρους συμμετοχής για το Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – 2021. Πατήστε το εικονίδιο.