Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 2023
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Στο Διεθνές Σπουδαστικό συμμετέχουν 14 ταινίες, ενώ διαγωνίζονται 2 Ελληνίδες: η Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου με το “Love you more than peanut butter” και η Σεμέλη Σαφού με το “Ό, τι απομένει“.
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Πρόεδρος), Σκηνοθέτης
Θέμις Μπαζάκα, Ηθοποιός
Λένα Διβάνη, Συγγραφέας
Σύμφωνα με τον Θανάση Νεοφώτιστο, επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος, «φέτος θα δούμε ταινίες για την πολυσυζητημένη διαφορετικότητα, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα με τις διάφορες εκφάνσεις της, για φλέγοντα πολιτικά ζητήματα, για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δυσκολία τους. Ταινίες που προσεγγίζουν τη θεματολογία τους με ένα τρόπο αυθεντικό, σύγχρονο και καλλιτεχνικά τολμηρό. Συναντήσαμε νέους κινηματογραφιστές, που είναι άξιοι εκπρόσωποι της εποχής και της γενιάς τους και που ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να λένε κινηματογραφικές ιστορίες με την ίδια ευαισθησία και το ίδιο ενδιαφέρον. Όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα μιας καινούργιας πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ: Του Σπουδαστικού Campus, που φιλοδοξεί να κάνει την Δράμα ένα χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για νέους κινηματογραφιστές!».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, με χαρά ανακοινώνουν ποιοί προκρίνονται στο Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα:
01 On the Εdge, Matteo Sanders (Aυστρία)
02 Before Pandemic and War, There Were Βed Βugs and Love!, Nuruzzaman Khan (Λιθουανία – Μπαγκλαντές)
03 Matapacos, Karla Riebartsch -Lion Durst (Γερμανία)
04 All that Remains (Ό,τι απομένει), Σεμέλη Σαφού (Ελλάδα)
05 I Should Feed my Cat, Abram Cedra (Βέλγιο)
06 An Extra Day in Prague, Jacob Ramsay (Tσεχία)
07 Darker, Frank Van Den Bogaart (Bέλγιο)
08 The Dependent Variables, Lorenzo Tardella (Ιταλία)
09 Laika & Nemo, Jan Gadermann – Sebastian Gadow (Γερμανία)
10 Lonely Fans, David Oesch (Eλβετία)
11 Corrupted, Juan Cifuentes Mera (Χιλή)
12 Any Place, Minerva Rivera Bolaños (Mεξικό)
13 Love you More than Peanut Butter, Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου (Eλλάδα)
14 After a Room, Naomi Pacifique (Oλλανδία)
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Πρόεδρος)
Οι δύο πρώτες μικρού μήκους ταινίες που σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος το «Εκκρεμές» (2003) και τα «Ευαίσθητα Σημεία» (2004), προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν σε πολυάριθμα φεστιβάλ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το «Bank Bang» (2009), έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, έλαβε πολλές θετικές κριτικές ενώ απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η επόμενη ταινία του, το «Wasted Youth» (2011), άνοιξε το 40ο φεστιβάλ του Ρότερνταμ και ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο (Τορόντο, Κάρλοβυ Βάρυ κ.α.). Το «Suntan» (2016), που επίσης έκανε πρεμιέρα στο Ρότερνταμ και στο SXSW, έλαβε πλήθος βραβείων διεθνώς (όπως το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου) ενώ υπήρξε υποψήφια για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Monday (2020) θα έκανε πρεμιέρα στο Tribeca Film Festival, σε έναν κόσμο χωρίς covid, όμως τελικά προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Τορόντο και βγήκε στις αμερικάνικες αίθουσες από την IFC και αγοράστηκε από την Paramount για διεθνείς πωλήσεις. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 300 διαφημιστικά και κοινωνικές καμπάνιες. Με την εταιρία του, Oxymoron Films, έχει κάνει την παραγωγή σε σημαντικές ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά.
Θέμις Μπαζάκα
Η Θέμις Μπαζάκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και σπούδασε τέσσερα χρόνια στο Actor’s Studio (Νέα Υόρκη). Έχει δουλέψει για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχει βραβευθεί για τις ερμηνείες της:
Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη.
Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης & Φεστιβάλ της Βαλένθια – Ισπανία & εύφημο μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας για τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη.
Βραβείο β’ γυναίκειου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το «Ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα.
Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τη σειρά «Σαν αδελφές» του Νίκου Κουτελιδάκη στα τηλεοπτικά βραβεία.
Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στην παράσταση «Αύγουστος» του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, Βραβεία Αθηνοράματος.
Επίσης έχει τιμηθεί με το μετάλλιο γραμμάτων και τεχνών του Γαλλικού Κράτους για την ερμηνεία της στην «Δυτική Αποβάθρα» του Cortez , σκηνοθεσία του Ludovic Lagarde.
Έχει μια κόρη.
Λένα Διβάνη
Η Λένα Διβάνη μόλις παραιτήθηκε από τη θέση της καθηγήτριας στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου δίδασκε Ιστορία Εξωτερικής Πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές της, για τις μειονότητες και τον εθνικισμό στη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει ως λογοτέχνης δώδεκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία. Έχει γράψει επίσης το σενάριο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας», την οποία και παρουσίασε στο Cosmote History. Το βιβλίο της «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) διασκευάστηκε από την ίδια σε σειρά εννέα επεισοδίων που προβλήθηκαν επίσης από το Cosmote History το 2020. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της «Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα» (2020). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Στις ελεύθερες ώρες της γυρίζει τον κόσμο με τα πόδια.
Θανάσης Νεοφώτιστος
Επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σκηνοθέτης. student@dramafilmfestival.gr