Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 2022

45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΑΣ!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων, περιμένει την ταινία σας για τη 45η διοργάνωσή του!

Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής για το διαγωνιστικό του Εθνικού Προγράμματος αλλά και για τα υπόλοιπα τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου. Φέτος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να υποβάλουν την ταινία τους έως τις 15 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Δράμας καλεί τους δημιουργούς από όλον τον κόσμο να δηλώσουν συμμετοχή για το Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Για τα τμήματα Διεθνές Animation και Short and Green δεν χρειάζεται διακριτή αίτηση. Οι ταινίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα filmfreeway.com

SAVE THE DATE: το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας φέτος θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα, ενώ για πρώτη φορά η απονομή των βραβείων θα γίνει Κυριακή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://www.dramafilmfestival.gr/submission/

Για το Διεθνές Σπουδαστικό (ταινίες παραγωγής 2021-2022), το κόστος υποβολής είναι 5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ελληνική πρεμιέρα.

Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 2021

44o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη χρονιά σύστασης του νέου Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας το 2020, αυτό επιστρέφει ακόμα δριμύτερο! Είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς ο σαφής στόχος της επικέντρωσης στην κινηματογραφική ποιότητα και η αντιμετώπιση της σπουδαστικής ταινίας ως ένα αξιοσέβαστο καλλιτεχνικό έργο αναγνωρίστηκε και έτσι δεχθήκαμε περίπου 2000+ καταθέσεις (σε σχέση με τις 700 καταθέσεις πέρυσι) σπουδαστικών ταινιών από όλο τον κόσμο, κάνοντας το έργο μας ευχάριστα δύσκολο.

Από αυτές προέκυψε ένα σφιχτό, υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι! Αριθμούμε λοιπόν 22 ταινίες, από 17 χώρες και 21 σχολές, σκηνοθετημένες από 13 γυναίκες και 11 άνδρες σκηνοθέτες. Μεταξύ αυτών και 3 Ελληνικές. Από αυτές 8 θα προβληθούν σε Παγκόσμια-Διεθνή Πρεμιέρα. Ανάμεσα τους και ταινίες που έχουν, ήδη, διαγράψει σημαντική φεστιβαλική πορεία (φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου, Λοκάρνο κα.).

Πολύ ενδιαφέρον για μας παρουσιάζει και το γεγονός ότι, λόγω του νεαρού της ηλικίας των συμμετεχόντων, είδαμε μια πολύ φρέσκια και καινούργια προσέγγιση θεμάτων που απασχολούν την κινηματογραφική παραγωγή διεθνώς (θέση της γυναίκας, διαφορετικότητα κ.α.) μέσα από ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασίας, animation, ντοκιμαντέρ, experimental).

Τέλος, με χαρά, παρατηρήσαμε, σε αντίθεση με πέρυσι, πολλές αξιόλογες ταινίες του Ασιατικού Κινηματογράφου, σαφώς περισσότερες ταινίες υπογεγραμμένες από γυναίκες σκηνοθέτες και μια σημαντική αύξηση των εξομολογητικών-ταινιών που αφηγούνται προσωπικές ιστορίες των δημιουργών τους. Περιμένουμε, λοιπόν, με ανυπομονησία να παρακολουθήσουμε μαζί σας , τις πανέμορφες ταινίες του προγράμματος μας, στον κινηματογράφο «Ολύμπια» στη Δράμα, 15, 16 & 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και Online μέσα από την πλατφόρμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας!

Θανάσης Νεοφώτιστος
Head Programmer of Student Int’l Competition

Η Κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Nazil Elif Durlu 
Σκηνοθέτης – Τουρκία

Κυβέλη Short
Παραγωγός – Ελλάδα

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Κριτικός Κινηματογράφου – Ελλάδα

 1. Θέμα Χρόνου της Yang- Liu – Η.Π.Α (Emerson College)
 2. Μητέρα της Subarna Das – Ινδία (Satyajit Ray Film & Television Institute)
 3. Αντε Nτε της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου – Ελλάδα (Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο) Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 4. Μην Ξεχνάς να Χαμογελάς της Cai Ning – Πορτογαλία (DocNomads, LUCA & SZFE)
 5. Μόνοι στο Ασανσέρ της Αναστασίας Παπαδοπούλου – Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)
 6. FILIPIÑANA του Rafael Manuel – Φιλιππίνες (London Film School NFTS)
 7. Με Κατεύθυνση το Νότο της Yuan Yuan – Η.Π.Α (NYU Tisch School of the arts)
 8. Εμμένοντας στη Μνήμη του Νερού του Kiubon Kokko – Η.Π.Α (Claremont McKenna College)
 9. Junko του Minsho Limbu – Νεπάλ (Everest Film Academy)
 10. Μάγια της Martina Pavliková – Τσεχία (Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague)
 11. Τα Μαλλιά της Μαμάς του Alexey Evstigne – Ρωσία (Russian State University of Cinematography)
 12. Παλίρροια Φεγγαριού της Assil Khalife – Λίβανος (Notre Dame University Louaize)
 13. Olote του Charles Lau – Μεξικό (Centro de Capacitación Cinematográfica, A.C.)
 14. Χίλιες και Μία Προσπάθειες Να Γίνεις Ωκεανός της Wang Yuyan – Γαλλία (Le Fresnoy film school)
 15. Άγιος Android του Lukas von Berg – Γερμανία (Filmakademie Baden-Württemberg)
 16. Λύση για την Μελαγχολία των Marc Martínez Jordán & Tuixén Benet – Ισπανία (Calarts)
 17. Πνεύματα και Βράχοι: Ένας Μύθος της Αζόρας της Aylin Gökmen – Σουηδία (DocNomads)
 18. Ο Νέος Κόσμος: Παραλλαγές Δραστηριοτήτων Κατά την Παραμονή στο Σπίτι των Hong Ning & Zhao Xiaofeng – Κίνα (Jiangxi University of Finance and Economics)
 19. Η Ταράτσα του Po-Cheng Teng – Ταιβάν (National Taiwan University of Arts)
 20. Τόλης LIVE (ή Τορόντο) του Αλέξανδρου Ρέλλου – Ελλάδα (Τμήμα κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
 21. Vadiyar της Marjan Khosrav – Ιράν (Elmofarhang Tehran University)
 22. Βερσαλλίες του Hyun Lories – Βέλγιο (Rits School of arts)
International Student Competition

Για την προώθηση ταινιών μικρού μήκους και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2021, στην πόλη της Δράμας.

Kyveli Short

Kyveli Short

Nazli Elif Durlu

Nazli Elif Durlu

Θοδωρής Δημητρόπουλος

Θοδωρής Δημητρόπουλος

Θανάσης Νεοφώτιστος

Θανάσης Νεοφώτιστος
Επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σκηνοθέτης. student@dramafilmfestival.gr

Επικοινωνήστε με το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.