The Tiganitis - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάβαση στο περιεχόμενο


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ο «Τηγανίτης»

2018

Name: Χρήστος Ραχιώτης

Country: Ελλάδα

Genre: Ταινία μικρού μήκους

Tagline: Μια ιστορία εκδίκησης γίνεται πηγή έμπνευσης κατά της βίας.

Logline:

Synopsis: Ο «Τηγανίτης» ντροπαλός, και εσωστρεφής χαρακτήρας από μικρός αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Δεν είχε όμως και ιδιαίτερο ταλέντο κι έτσι τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού (κάπου στα Ανώγεια το 1943-44) περισσότερο τον ανέχονταν παρά παίζανε μαζί του. Όντας ντροπαλός (ίσως και δειλός) ανέχονταν αυτή τη συμπεριφορά. Μόνο μ’ έναν τρόπο έχανε τη δειλία του, όταν τον προκαλούσαν πρόσωπο με πρόσωπο, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.
 
Στη κατοχή (1942-43), σε μια αλάνα στα Ανώγεια ο «Τ» με το αδελφό του και τα’ άλλα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο. Η μπάλα φεύγει και πάει να την πιάσει ο αδελφός του «Τ». Εκεί πέφτει πάνω σε δυο ΕΛΑΣίτες που του ζητάνε φαϊ και νερό. Αυτός τους βοηθάει αλλά τον βλέπει ένα από τα παιδιά στην αλάνα, ο "Μ." (ο δοσίλογος). Λίγες μέρες μετά οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άντρες και παιδιά του χωριού μεταξύ των οποίων και τον αδελφό του «Τηγανίτη» και τους εκτελούν.
 
Τρία χρόνια περίπου μετά κι αφού έχει έρθει η απελευθέρωση, δικάζουν τον «Μ», ως δοσίλογο. Ανάμεσα στους μάρτυρες και ο «Τηγανίτης». Όταν έρχεται η ώρα του να καταθέσει όλος ο κόσμος περιμένει ότι ο «Τ» δε θα απαντήσει. Αυτός όμως κάνοντας την υπέρβαση απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό και γνωρίζοντας ότι με ένα μόνο τρόπο μπορεί να βρει κουράγιο, ζητά από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να αντικρύσει στα μάτια τον δοσίλογο…
 
- Παράλληλα με την ιστορία του "ήρωα" Τηγανίτη γίνετε η σύνδεση με την αυτοοργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο της Κρήτης, που πήρε το όνομά της από τον Τηγανίτη. Η ιστορία της ομάδας παρουσιάζεται κυρίως από την πλευρά των θεατών - οπαδών της.


Short cv: Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας (δεκαετία του '80), δύο πράγματα έπαιρναν την προσοχή του: η τηλεόραση που ήταν πάντα σε λειτουργία και η βεράντα του σπιτιού, η οποία ήταν πάντα ανοιχτή! Έτσι, για να εξερευνήσει και τα δύο, παρακολούθησε πολλή τηλεόραση και πέρασε πολλές ώρες στο μπαλκόνι μιλώντας δυνατά με τους γείτονες.
 
Παρακολουθώντας  την τηλεόραση, είχε δύο μεγάλα ερωτήματα: "πώς λειτουργεί αυτό το μηχάνημα (τηλεόραση);" και "τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε αυτό το κιβώτιο μετά τις εμφανίσεις τους;"
 
Για να βρει την απάντηση στο πρώτο ερώτημα, αποφάσισε να σπουδάσει (Ηλεκτρονικός ΑΣΕΤΕΜ –ΣΕΛΕΤΕ, Mεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και να εργαστεί ως ηλεκτρονικός, εκπαιδευτικός, ως monter και κάμεραμαν, ηχολήπτης (για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας 2010-16) κ.α. Παρόλα αυτά,  στα μάτια του η λειτουργία της τηλεόρασης παραμένει ακόμα ένα θαύμα!
 
Όσο για τη δεύτερη ανησυχία του σχετικά με τη μυστική ζωή των καλλιτεχνών, σπούδασε θέατρο στη Δραματική σχολή "ΑΡΧΗ" (www.arhi.gr) κι έκανε ό, τι μπορούσε για να γίνει ηθοποιός, δοκιμάζοντας διάφορα είδη θεάτρου όπως σωματικό θέατρο, θέατρο δρόμου (μπουφόνους), commedia dell 'arte, δράμα, θέατρο για παιδιά, αλλά ποτέ τραγωδία!
 
 
Ολοκληρώνοντας: Δηλώνει περήφανος που βρήκε τον τρόπο για να συνεχίσει να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπάει, να μιλά δυνατά με τους ανθρώπους! Μόνο που αυτή τη φορά το κάνει στη σκηνή, κι όχι από το μπαλκόνι του!


Χορηγοί - Υποστηρικτές
 


Επιστροφή στο περιεχόμενο