SFH Talks: Queer Κινηματογραφικά Φεστιβάλ…

SFH Talks: Queer Κινηματογραφικά Φεστιβάλ...

SFH Talks: Queer Κινηματογραφικά Φεστιβάλ – σε περίοδο ειρήνης και πολέμου με τους Bohdan Zhuk & Μαρία Κατσικαδάκου (a.k.a. Maria Cyber), ΚΥΡΙΑΚΗ 10/9

10 Σεπτεμβρίου 2023

Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ Δράμας φιλοξένησε μια ξεχωριστή συζήτηση με θέμα τη διοργάνωση Queer Κινηματογραφικών Φεστιβάλ, τα οποία προβάλλουν και προωθούν ταινίες από και για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Συντελεστές της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Κατσικαδάκου-Maria Cyber, μεταξύ άλλων ιδρύτρια του Outview Film Festival και λεσβία ακτιβίστρια, και ο Bohdan Zhuk, διευθυντής του ΛΟΑΤΚΙ+ φεστιβάλ Sunny Bunny της Ουκρανίας και επιμελητής ταινιών. Η συζήτηση έγινε στον κινηματογράφο «Ολύμπια» στο πλαίσιο της καινούργιας ενότητας δράσεων με τίτλο Short Film Hub και ακολουθήθηκε από μια αφιερωματική προβολή queer ταινιών.

Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο Bohdan Zhuk μίλησε για το Sunny Bunny, το πρώτο φεστιβάλ queer της Ουκρανίας που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2023 στο Κίεβο. Πρόδρομος του Sunny Bunny ήταν το ομώνυμο πρόγραμμα queer ταινιών που ανήκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Κίεβου Molodist και για καιρό υπήρχε συζήτηση αυτό να αυτονομηθεί. Η κατάλληλη στιγμή ήρθε εν μέσω πολέμου: «Η στάση μας απέναντι στη ζωή έχει αλλάξει μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Αν όχι τώρα, τότε πότε;». Επιπροσθέτως, ο Zhuk εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια η θεώρηση της ουκρανικής κοινωνίας για τα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ γίνεται με θετικό πρόσημο, κάτι που οφείλεται στην ύπαρξη και ορατότητα πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον στρατό. Το κράτος χρηματοδότησε μάλιστα το φεστιβάλ Sunny Bunny, ενώ το έχει προστατεύσει στον κοινό λόγο όταν έχουν γίνει σχόλια για την κατάργησή του. Στην προβολή που ακολούθησε τη συζήτηση, το δραμινό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τέσσερις ταινίες από το Sunny Bunny.

Η Μαρία Cyber στην συνέχεια παρουσίασε την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά τα queer φεστιβάλ. Ίδρυσε το Outview Film Festival, το Διεθνές LGBTQI Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το 2007, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εποχή, το οποίο γινόταν ετησίως για πάνω από δέκα χρόνια, μέχρι το 2019. Το Outview Film Festival μεγάλωνε κάθε χρόνο και έδινε χώρο για φωνές από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Φρόντιζε επίσης να έχει συνεργασία με το διεθνές κινηματογραφικό βραβείο Teddy (Teddy Award) για ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, που απονέμεται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή ως επίσημο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Τα τελευταία χρόνια του Outview παρατηρήθηκε η ροή των ΛΟΤΑΚΙ+ δημιουργών μακριά από αυτό και η προσχώρησή τους σε πιο mainstream διοργανώσεις. Οι τελευταίες δίνουν πλέον σταθερά βραβεία ΛΟΑΤΚΙ+. Η Μαρία Cyber εξηγεί όμως ότι αυτό δεν σηματοδοτεί πώς και τα έσοδα και τα προνόμια που προσφέρουν αυτά τα μεγάλα φεστιβάλ πηγαίνουν πίσω στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα όπως γινόταν με το Outview. Το 2019 το Outview ολοκληρώθηκε, καθώς η Μαρία Cyber είχε λάβει διάγνωση και ξεκίνησε τη μάχη με τον καρκίνο την οποία συνεχίζει να δίνει. Έτσι μαχήτρια εμφανίστηκε και στη Δράμα και μίλησε ένθερμα για το έργο που πέτυχε μέσω του Outview. Μαζί με όλη την εκτενή ακτιβιστική δράση της, αυτό αποτυπώνεται σε δύο βιογραφικά έργα που έχουν γίνει για την ίδια πρόσφατα και είναι διαθέσιμα για το κοινό:

  • Στο βιβλίο «Μια λεσβιακή ζωή» από τις εκδόσεις Το Ροδάκιο (Ιούνιος 2023).
  • Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «On this wondrous sea» (2022) της Καλλιόπης Λεγάκη, το οποίο επίσης προβλήθηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Δράμας.