
Γιάννης Σακαρίδης
Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννη Σακαρίδη.
Είναι τιμή μου που παίρνω τη σκυτάλη του αγαπημένου μου φεστιβάλ σε μια περίεργη εποχή για όλους, αλλά και σε μια καλή συγκυρία για τη μικρού μήκους στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ Δράμας, για 43 χρόνια, είναι ανοικτό σε όλες τις τάσεις του σινεμά, είναι προϊόν συλλογικού οράματος και εργασίας, ενώ στηρίζεται στην πείρα και εμπειρία Κινηματογραφιστών με τη συμμετοχή τους σε οργανωτικές και προκριματικές επιτροπές.
Για πρώτη φορά φέτος έχουμε on line πλατφόρμα, όπου θα προβάλλονται όλες οι ταινίες, ξεκινάει το Διεθνές Σπουδαστικό, το Focus στο Animation σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, workshop Κινηματογραφοθεραπείας με τον Pawel Pawlikowski που είναι και στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Πολύ σημαντική για όλους μας είναι η Εκπαίδευση σε όλες τις μορφές: on line και δια ζώσης, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για όλες τις ηλικίες. Έτσι, σχεδιάσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα με βραβευμένους κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, παραγωγούς και τεχνικούς που πέρασαν και διακρίθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια του φεστιβάλ. Προγραμματίσαμε 6 Ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό κάνοντας πράξη την πίστη μας ότι οι Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στη κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Το δείχνουν οι συνεχείς και αδιάκοπες συμμετοχές στα προγράμματα των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού και φυσικά τα βραβεία και οι διακρίσεις τους.
Ο μεγάλος απών φέτος είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος που, για 20 χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ήταν η ψυχή του φεστιβάλ και ο άνθρωπος που έδωσε διεθνή ισχύ στο θεσμό. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη και την προσφορά του, μετονομάζουμε την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Δράμας σε αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος».
Ο Γιάννης Σακαρίδης σπούδασε Φωτογραφία και Ιστορία Τέχνης στο London College of Printing και Σκηνοθεσία στο University of Westminster. Ήταν μέλος της London Film Makers Co-Op για αρκετά χρόνια, όπου άρχισε να σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινίες, όπως BUSKERS (1995), SQUADDING IN HACKNEY (1995), DOGKILLERS (1996), MAUSOLEUM (2004), κάποιες experimental, όπως PARIS (1993), DECAY (1996). Συνέχισε να εργάζεται ως επαγγελματίας μοντέρ σε μεγάλου μήκους ταινίες στην Ελλάδα και την Αγγλία, όπως SCREAMIN’ JAY HAWKINS: I PUT A SPELL ON ME του Νίκου Τριανταφυλλίδη (2001), O ΒΑΣΙΛΙΑΣ του Νίκου Γραμματικού (2002), A WOMAN IN WINTER του Ρίτσαρντ Τζόμπσον (2006), σε κινηματογραφικά trailer για την Warner Bros, όπως MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD & EVIL του Κλιντ Ίστγουντ (1997), THE GENERAL του Τζον Μπούρμαν (1998), EYES WIDE SHUT του Στάνλεϋ Κιούμπρικ (1999), καθώς και σε πολυάριθμα ντοκιμαντέρ για την βρετανική τηλεόραση, όπως VELVET GOLDMINE για το Channel 4, CLASH OF THE TITANS για το BBC2.
Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια στο Λονδίνο, έγραψε και σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία ΑΛΗΘΕΙΑ (2006) , την πρώτη που γύρισε στην Αθήνα, όπου και μένει μόνιμα από το 2007. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ως Σκηνοθέτης WILD DUCK (2013) με πρωταγωνιστές τη Θέμις Μπαζάκα και τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο και ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου.
Η δεύτερη ταινία ως Σεναριογράφος/Παραγωγός/Σκηνοθέτης ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – AMERIKA SQUARE (2016) με πρωταγονιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμις Μπαζάκα και Βασίλη Κουκαλάνι σε συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του ΕΚΚ, βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας για τα Όσκαρ (2018). Η ταινία είχε διανομή στην Αμερική, Κίνα, Ισπανία, Ανατολική Ευρώπη (HBO), Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο. The Hollywood Reporter έγραψε για τη ταινία: “Το Amerika Square είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού”.
Φιλμογραφία (ως σκηνοθέτης):
Amerika Square (2016) Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή.
Βραβείο Κοινού στο 7o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου. Erasmus Youth. Jury Award, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Los Angeles Greek Film Festival. Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Open Frontiers Contest. Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), 57 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ειδική Μνεία Ερμηνείας στον Βασίλη Κουκαλάνι, 57 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, Βραβεία Νεότητας, 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Βραβείο Κοινού στο 3o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Burgas. New Directors Competition, 52 ο Chicago Film Festival. Διαγωνιστικό τμήμα Flash Forward, 21 ο Busan International Film Festival.
Wild Duck (2013) Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή.
– Toronto International Film Festival (TIFF 2013)
– Raindance Film Festival
– Busan Film Festival (Flash Forwrd)
– Chicago Film Festival, New Directors Competition
– Mostra – Sao Paulo, In Competition
– Thessaloniki IFF, In Competition
– International Film Festival of India, Goa
Αλήθεια (2006, μικρού μήκους) Σενάριο-Σκηνοθεσία.
47 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ειδική Μνεία στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας), Raindance Film Festival (Tiscali Best Shorts Selection), 29ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Ειδικό βραβείο της Επιτροπής και βραβείο καλύτερης Μουσικής).
Mausoleum (2004, μικρού μήκους) Raindance Film Festival, Drama International Film Festival, Orange Best Shorts.
Dogkillers (1996, μικρού μήκους)
Decay (1996, μικρού μήκους)
Buskers (1995, μικρού μήκους)
A poem for 4 countries (1995, μικρού μήκους)
Squadding in Hackney (1995, μικρού μήκους/ντοκ.)
La Valeta (1994, μικρού μήκους)
Paris (1993, μικρού μήκους)