
Γιάννης Σακαρίδης
Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννη Σακαρίδη.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015.
Στη χρονιά που μας πέρασε το DISFF ταξίδεψε με τις βραβευμένες του ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού σε πάνω από 40 πόλεις της Ελλάδας και έγιναν αφιερώματα στην Αργεντινή, στις ΗΠΑ, στη Κίνα, στη Γαλλία, στη Σερβία, στη Κύπρο, στην Αλβανία και στην Ιρλανδία.
Επίσης, το πρόγραμμα Cinematherapy στα σχολεία, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, πήγε σε δεκάδες Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και συνάντησε χιλιάδες μαθητές. Με μεγάλη χαρά είδαμε τον συνεργάτη μας Δημήτρη Παπάζογλου να βραβεύεται με το χρυσό ΕΒΓΕ γραφιστικής για τις εφαρμογές της νέας μας ταυτότητας.
Κεντρικός καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης ο Paweł Pawlikowski, ο οποίος θα μας αναλύσει ψυχολογικά τη καλλιτεχνική πορεία του σε μια cinematherapy / συζήτηση ενώ θα προβληθούν 4 ταινίες τεκμηρίωσης του οσκαρικού σκηνοθέτη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα οποία παραμένουν επίκαιρα και σχεδόν προφητικά.
Στο πρόγραμμα του DISFF45 εγκαινιάζουμε το νέο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα το οποίο έλαβε φέτος 100 ταινίες σπουδαστών!
Φέτος, έχουμε τέσσερα αφιερώματα: Τα ντοκυμαντέρ του οσκαρικού Paweł Pawlikowski, Visual art και films του Basim Magdy, Χώρα σε Βλέπω της ΕΑΚ και Animation ταινίες από το πρόγραμμα Covid του ΥΠΠΟΑ. Εγκαινιάζουμε το TSFM Word-Frame Greece. Ένα εντατικό εργαστήριο που στοχεύει να καθοδηγήσει οκτώ σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους στη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας ή υβριδικής ταινίας, σε συνεργασία με το Torino Short Film Market.
Θα παρακολουθήσουμε masterclass τον Γιάννη Οικονομίδη, και 2 μέλη από το φεστιβάλ των Καννών η Claire Diao και ο Florian Fernandez θα συμμετέχουν σε πάνελ για το market των ταινιών μικρού μήκους.
Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.
Ο Γιάννης Σακαρίδης σπούδασε Φωτογραφία και Ιστορία Τέχνης στο London College of Printing και Σκηνοθεσία στο University of Westminster. Ήταν μέλος της London Film Makers Co-Op για αρκετά χρόνια, όπου άρχισε να σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινίες, όπως BUSKERS (1995), SQUADDING IN HACKNEY (1995), DOGKILLERS (1996), MAUSOLEUM (2004), κάποιες experimental, όπως PARIS (1993), DECAY (1996). Συνέχισε να εργάζεται ως επαγγελματίας μοντέρ σε μεγάλου μήκους ταινίες στην Ελλάδα και την Αγγλία, όπως SCREAMIN’ JAY HAWKINS: I PUT A SPELL ON ME του Νίκου Τριανταφυλλίδη (2001), O ΒΑΣΙΛΙΑΣ του Νίκου Γραμματικού (2002), A WOMAN IN WINTER του Ρίτσαρντ Τζόμπσον (2006), σε κινηματογραφικά trailer για την Warner Bros, όπως MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD & EVIL του Κλιντ Ίστγουντ (1997), THE GENERAL του Τζον Μπούρμαν (1998), EYES WIDE SHUT του Στάνλεϋ Κιούμπρικ (1999), καθώς και σε πολυάριθμα ντοκιμαντέρ για την βρετανική τηλεόραση, όπως VELVET GOLDMINE για το Channel 4, CLASH OF THE TITANS για το BBC2.
Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια στο Λονδίνο, έγραψε και σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία ΑΛΗΘΕΙΑ (2006) , την πρώτη που γύρισε στην Αθήνα, όπου και μένει μόνιμα από το 2007. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ως Σκηνοθέτης WILD DUCK (2013) με πρωταγωνιστές τη Θέμις Μπαζάκα και τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο και ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου.
Η δεύτερη ταινία ως Σεναριογράφος/Παραγωγός/Σκηνοθέτης ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – AMERIKA SQUARE (2016) με πρωταγονιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμις Μπαζάκα και Βασίλη Κουκαλάνι σε συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του ΕΚΚ, βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας για τα Όσκαρ (2018). Η ταινία είχε διανομή στην Αμερική, Κίνα, Ισπανία, Ανατολική Ευρώπη (HBO), Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο. The Hollywood Reporter έγραψε για τη ταινία: “Το Amerika Square είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού”.
Φιλμογραφία (ως σκηνοθέτης):
Amerika Square (2016) Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή.
Βραβείο Κοινού στο 7o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου. Erasmus Youth. Jury Award, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Los Angeles Greek Film Festival. Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Open Frontiers Contest. Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), 57 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ειδική Μνεία Ερμηνείας στον Βασίλη Κουκαλάνι, 57 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, Βραβεία Νεότητας, 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Βραβείο Κοινού στο 3o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Burgas. New Directors Competition, 52 ο Chicago Film Festival. Διαγωνιστικό τμήμα Flash Forward, 21 ο Busan International Film Festival.
Wild Duck (2013) Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή.
– Toronto International Film Festival (TIFF 2013)
– Raindance Film Festival
– Busan Film Festival (Flash Forwrd)
– Chicago Film Festival, New Directors Competition
– Mostra – Sao Paulo, In Competition
– Thessaloniki IFF, In Competition
– International Film Festival of India, Goa
Αλήθεια (2006, μικρού μήκους) Σενάριο-Σκηνοθεσία.
47 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ειδική Μνεία στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας), Raindance Film Festival (Tiscali Best Shorts Selection), 29ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Ειδικό βραβείο της Επιτροπής και βραβείο καλύτερης Μουσικής).
Mausoleum (2004, μικρού μήκους) Raindance Film Festival, Drama International Film Festival, Orange Best Shorts.
Dogkillers (1996, μικρού μήκους)
Decay (1996, μικρού μήκους)
Buskers (1995, μικρού μήκους)
A poem for 4 countries (1995, μικρού μήκους)
Squadding in Hackney (1995, μικρού μήκους/ντοκ.)
La Valeta (1994, μικρού μήκους)
Paris (1993, μικρού μήκους)