Παράλληλα Προγράμματα
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Emerging Artists – Σύγχρονες Πειραματικές Ταινίες και Video Art Ανερχόμενων Καλλιτεχνών από τη Γερμανία
Από το 2013, η Γερμανική Ένωση για τη Μικρού Μήκους Ταινία AG Kurzfilm συνθέτει ένα διετές πρόγραμμα αφιερωμένο στον ανερχόμενο πειραματικό κινηματογράφο της Γερμανίας. Με το πρόγραμμα αυτό, οι διοργανωτές στοχεύουν στην προώθηση ταινιών και video art με απώτερο σκοπό την προβολή και ανάδειξή τους σε φεστιβάλ, καθώς και σε μουσεία και γκαλερί.
Η εικαστικός Marian Mayland αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα της 6ης έκδοσης του προγράμματος:
«Στα εφτά έργα που επιλέχθηκαν, προκύπτει ένα ποικιλόμορφο φιλμικό φάσμα: η ταινία ως σώμα, ως διασύνδεση, ως τόπος μνήμης.
Στο Saft (Juice) η Mona Keil χρησιμοποιεί εικόνες που ανακαλούν τη σωματικότητα μέσα από μία αφήγηση που διεκδικεί και απαιτεί τη συμβίωση. Στο Hoamweh Lung, το έδαφος εκρήγνυται. Ένα άλογο χάνεται, όπως συμβαίνει και στο ίδιο το αγρόκτημα γύρω του. Στο Digital Layerings, ο Felix Klee σκιαγραφεί έναν τόπο παιδικών αναμνήσεων. Το Digital Ashes του Bruno Christofoletti Barrenha αναδεικνύει το φιλμ ως εύθραυστο σώμα εντός της αφήγησης, που εγκαλεί το καθεστώς Μπολσονάρο για τη διαγραφή κάθε πολιτιστικής ανάμνησης. Η Keren Shemesh συνυφαίνει υλικό 16mm και Super 8 με υλικό που βρέθηκε (found footage) για να δημιουργήσει μια διαγενεακή ωδή στο Gruss An Die Mutter: Weh Übungen. Στο We Are What We Eat, η Natalia Ehret αναμοχλεύει «χωνευμένες» έννοιες που αποκαλύπτουν εθνικά αφηγήματα σε παιδικά τραγούδια και βίντεο κλιπ τροφίμων. Στο Connection, η Serafima Orlova συνθέτει έναν κινηματογραφικά αισθητό δεσμό που διασχίζει θάλασσα, δίκτυα, τον ίδιο τον χρόνο. Το The Sunset Special του Nicolas Gebbe αντικατοπτρίζει τη διαπλοκή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τουριστικών οικονομιών».
Τέσσερις από τους εφτά σκηνοθέτες και σκηνοθέτιδες που εκπροσωπούνται στην έκδοση αυτή, έχουν τις ρίζες τους σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στη Βραζιλία, στη Ρωσία και στο Καζακστάν. Καταθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα, με τρόπο που περιβάλλοντα διαφορετικών χωρών αλληλοσυμπληρώνονται, και γίνονται ορατά μέσα από τις ταινίες.
Η κριτική επιτροπή της 6ης έκδοσης αποτελείται από τους: Anne Gaschütz (μέλος επιτροπής επιλογής προγράμματος ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και Συνδιευθύντρια του FILMFEST DRESDEN), Hanna Schneider (Kurzfilm Festival Hamburg), Giovanna Thiery (Stuttgarter Filmwinter), Björn Schmitt (DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, επιμελητής) και Anne Turek (AG Kurzfilm).
Παρουσιάζονται οι ταινίες:
Η 18η έκδοση του SHORT EXPORT – MADE IN GERMANY 2023 ταξιδεύει και παρουσιάζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μία εκλεκτή επιλογή γερμανικών ταινιών μικρού μήκους που ξεχώρισαν. Το πρόγραμμα επιχειρεί μία δυναμική εξερεύνηση της έννοιας της αναζήτησης: τι σημαίνει να ψάχνεις τις σωστές λέξεις, να ψάχνεις για κατεύθυνση, για μια νέα αρχή, τι έχει απομείνει; Ένα ταξίδι με διάφορες στάσεις, όπως στην Platz der Kulturen στην Κολωνία και τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, τους ωκεανούς του πλανήτη μας και το διάστημα. To πρόγραμμα αυτής της 18ης έκδοσης άλλοτε προκαλεί στοχασμό, άλλοτε μια αίσθηση ξεγνοιασιάς, άλλοτε συναισθήματα αγανάκτησης και έκπληξης.
Οι έξι γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν ανάμεσα σε 470 ταινίες που υποβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Κλερμόν-Φεράν. Πρόκειται για ένα άκρως αντισυμβατικό πρόγραμμα που μας δίνει μια εικόνα της καλλιτεχνικής, αισθητικής, θεματικής πολυμορφίας του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου μικρού μήκους.
Προβάλλονται οι ταινίες:
Die Hüter Des Unrats. Eine Kurze Geschichte Des Abfalls (The Guardians of Refuse: A Short History of Garbage)
11’, πειραματικό ντοκιμαντέρ / experimental documentary
Susann Maria Hempel
I Was Never Really Here
23’, μυθοπλασία / fiction
Gabriel Bihina Arrahnio
Muss Ja Nicht Sein, Dass Es Heute Ist (It Doesn’t Have To Be Today)
8’, μυθοπλασία / fiction
Sophia Groening
Border Conversations
30’, ντοκιμαντέρ / documentary
Jonathan Brunner
Wunschkind (Planned Child)
17’, μυθοπλασία / fiction
Laura Solbach
Hello Stranger
6’, animation
Julia Ocker
To Short Export – Made in Germany αποτελεί μία γαλλογερμανική συνεργασία μεταξύ: Γερμανικής Ένωσης Ταινιών Μικρού Μήκους – AG Kurzfilm, της πλατφόρμας German Films, του Ινστιτούτου Γκαίτε της Λυών, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κλερμόν Φεράν, και της Kurzfilm Agentur Hamburg.
Το πρώτο LGBTQIA+ φεστιβάλ κινηματογράφου της Ουκρανίας SUNNY BUNNY (22-28 Ιουνίου 2023) παρουσιάζει μία συλλογή από ουκρανικές κουήρ μικρού μήκους ταινίες, παραγωγής 2022-23. Ξεκινώντας αρχικά ως ομώνυμο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κιέβου «Kyiv IFF Molodist», το Sunny Bunny εξελίχθηκε, έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας ως πρόγραμμα, σε ένα φεστιβάλ ανάδειξης των κουήρ φωνών, με συμμετοχές και από την Ουκρανία, αποκαλύπτοντας και διεκδικώντας εκ νέου κουήρ ιστορίες μικρού μήκους από το παρελθόν που είχαν είτε επισκιαστεί είτε απαγορευτεί. Στόχος, η στήριξη και προώθηση των σύγχρονων σκηνοθετών της χώρας εν μέσω ζοφερών καιρών.
Το αφιέρωμα στον Ουκρανικό Κουήρ Κινηματογράφο αποτελεί ένα μωσαϊκό ιστοριών που διαδραματίζονται πριν και μετά τη ρωσική εισβολή. Το Simeiz του εικαστικού Anton Shebetko είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο ενός θερέτρου γκέι στην Κριμαία που περιγράφει την άνθηση της κουήρ ζωής εκεί πριν την κατάληψη της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014. Το I Am Michele της Olena Siyatovska διηγείται την ιστορία μίας νεαρής τρανς, την εγκατάστασή της στη μεγάλη πόλη και την αποδοχή από την οικογένεια και τους αγαπημένους της σε μία στερεοτυπικά συντηρητική περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας. Το The Roommate του Eugen Slupchuk σκιαγραφεί τη λαχτάρα του πρωταγωνιστή για αποδοχή από τον καλύτερο φίλο του, με τον οποίο είναι κρυφά ερωτευμένος. Τέλος, το Before Curfew της Anzhelika Ustymenko, που είναι και η πιο πρόσφατη προσθήκη, «κουηροποιεί» τη γνωστή ιστορία του Before Sunrise και άλλων ρομαντικών ταινιών στο πλαίσιο της ζωής στην Ουκρανία σήμερα: υπό τον ήχο των σειρήνων, των βομβαρδισμών και των περιορισμών που επιβάλλει ο στρατιωτικός νόμος.
Μία σκληρή αναπαράσταση της ζωής κουήρ Ουκρανών σε αυτή την καθοριστική για τη χώρα και τον πλανήτη εποχή. Ιστορίες αποδοχής σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές.
Το αφιέρωμα στον ουκρανικό κουήρ κινηματογράφο θα παρουσιάσει τις ακόλουθες ταινίες
Simeiz, 18’, 2022
Anton Shebetko
The Roommate, 10’, 2023
Eugene Slupchuk
I Am Michele, 20’, 2022
Olena Siyatovska
Before Curfew, 23’, 2023
Anzhelika Ustymenko
This wondrous sea, 18’, 2023
Kalliopi Legaki
Το Animasyros 2023 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας animation των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και την άνθηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana. Το αφιέρωμα δίνει έμφαση στη σύγχρονη οπτικοακουστική δημιουργία animation από τις χώρες αυτές, ενώ φιλοξενεί και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ από την Ισπανία, Animac Lleida και την Πορτογαλία, Cinanima. Το Animasyros 2023 πραγματοποιείται στις 26 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2023.
Το Φεστιβάλ Animac Lleida (Ισπανία) παρουσιάζει:
Ιστορίες χιούμορ και σφαγής | Stories of humour and carnage
Το Cinanima (Πορτογαλία) παρουσιάζει:
Το DISFF σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα νέο δωρεάν εργαστήριο που στόχο είχε τη δημιουργία 6 μικρού μήκους ταινιών (μυθοπλασίας ή υβριδικής). Το workshop, σε σχεδιασμό και εκτέλεση της καλλιτεχνικής ομάδας του φεστιβάλ, βασίζεται σε μια επιτυχώς δοκιμασμένη μεθοδολογία και πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε μηνών (με 2 εργαστήρια το μήνα) στην πόλη της Δράμας.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 άτομα, έπειτα από πρόσκληση που έγινε τον Δεκέμβρη και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
Αυτό το κινηματογραφικό εργαστήριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Δράμα, ενώ παρέχει στους συμμετέχοντες τις βασικές γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για τη συγγραφή ενός σεναρίου και την υλοποίηση μιας ταινίας μικρού μήκους. Επιπλέον, προσφέρει τεχνογνωσία πάνω στην ανάπτυξη ιστοριών για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και στις βασικές γνώσεις παραγωγής.
Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους τους επίδοξους σκηνοθέτες ή/και
σεναριογράφους που κατοικούν στην περιοχή της Δράμας, ενώ γίνονται δεκτοί και
υποψήφιοι με προηγούμενη κινηματογραφική ή/και καλλιτεχνική εμπειρία.
Παρουσιάζουμε, λοιπόν, με μεγάλη χαρά τις 6 μικρού μήκους ταινίες που δημιουργήθηκαν στο κινηματογραφικό εργαστήρι. Ευχαριστώ τη RAYCAP για την υποστήριξη του εργαστηρίου και όλους συμμετέχοντες για τον ενθουσιασμό και την δημιουργικότητά τους.
Γιάννης Σακαρίδης
Σκηνοθέτης &
Καλλιτεχνικός Διευθυντής DISFF
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Drama Τravels to Los Angeles Greek Film Festival είμαστε έτοιμοι για το καινούργιο βήμα και την αμφίδρομη συναλλαγή. Το LAGFF Τravels to Drama ανοίγει καινούργιους ορίζοντες για επιλεγμένους μικρομηκάδες που παρουσίασαν τις ταινίες τους στο LAGFF. Mια μοναδική ευκαιρία για Έλληνες της Διασποράς να συμμετάσχουν στη γιορτή ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα και στο DISFF (Oscar® qualifying).
Το LAGFF Τravels to Drama παρουσιάζει:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08/09/2023, 18.00 – 19.30
Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος»
Οργάνωση-Επιμέλεια-Παρουσίαση
Πολύνα Γ. Μπανά, ποιήτρια, συγγραφέας
Αντί προλόγου
Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος, βασιζόμενοι αμφότεροι στην τέχνη της αφήγησης, λειτουργούν ως καλλιτεχνικά «συγκοινωνούντα δοχεία», διατηρώντας μία διαρκή σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοτροφοδότησης. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει και, συγχρόνως, τιμά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την αδιάλειπτη παρουσία της λογοτεχνίας και των εκπροσώπων της, μέσω των Λογοτεχνικών Αίθριων, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του, εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα φετινά Λογοτεχνικά Αίθρια που τοποθετούνται εκ νέου στην «καρδιά» της εβδομάδας του Φεστιβάλ.
1. Παρουσίαση της νουβέλας Η μεταμόρφωσή της της συγγραφέα Αμάντας Μιχαλοπούλου (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2022)
Μία νουβέλα, η οποία πραγματεύεται το διαχρονικό ζήτημα της κοινωνικής κατασκευής των δύο φύλων, των προκαθορισμένων κοινωνικών τους ρόλων και της έμφυλης ταυτότητας, συνδυάζοντάς το με το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής κρίσης μέσα από την τοποθέτηση του χωροχρόνου δράσης του βιβλίου σ’ ένα μετά-την-καταστροφή (και, συγκεκριμένα, μετά-τον-«Κατακλυσμό»), υδάτινο τοπίο.
2. Παρουσίαση του μυθιστορήματος Ήλιος με ξιφολόγχες του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη (εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2023)
Ένα νουάρ μυθιστόρημα, βασισμένο σε μία σειρά δραματικών γεγονότων που σφράγισαν ανεξίτηλα τη Θεσσαλονίκη της περιόδου του μεσοπολέμου. Εκτυλίσσεται το πρώτο εξάμηνο του 1931 με επίκεντρο της πλοκής τη διαλεύκανση δύο φόνων, αναβιώνοντας τις συνθήκες της τότε πολυπολιτισμικής συμπρωτεύουσας μέσα σ’ ένα σκηνικό κοινωνικών αλλαγών και πολιτικών ζυμώσεων, ανακατατάξεων και συγκρούσεων.