Χριστόφορος Χριστοφής - Μέλος Κριτικής Επιτροπής 24ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χριστόφορος Χριστοφής - Μέλος Κριτικής Επιτροπής 24ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Κριτικές Επιτροπές > 24o Διεθνές Φεστιβάλ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ


Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθέτης, Δραματουργός, Σεναριογράφος, Στιχουργός - Ελλάδα
Μέλος Κριτικής Επιτροπής 24ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στο Παρίσι, όπου έζησε αρκετά χρόνια, όπως επίσης στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη. Στον κινηματογράφο έγινε γνωστός με τις ταινίες του «Περιπλάνηση», «Ρόζα» και «Βασίλισσα Μαϊμού».
 
Με τις δύο πρώτες ταινίες του είχε διεθνή αναγνώριση στα φεστιβάλ Καννών, Ρότερνταμ, Μανχάιμ και Νέας Υόρκης, καθώς έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ξένο Τύπο. Βραβεύτηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
 
Στο θέατρο έχει παρουσιάσει τα έργα του «Η κωμωδία της μυθομανίας», «Οι ρήτορες» και «Η χρυσόμυγα», έργο που παίχτηκε επίσης στα αγγλικά με τον τίτλο «Mayfly» στο Old Vic του Λονδίνου το 2000.
 
Το 2015-2016 σκηνοθέτησε, σε παγκόσμια πρώτη, το θεατρικό έργο «Η Ασπίδα» του Μενάνδρου, σε δική του επίσης νεοελληνική απόδοση του κειμένου.
 
Το 2012 σκηνοθέτησε, σε παγκόσμια πρώτη, στο Μέγαρο Μουσικής την όπερα «Έλγιν – Η καταστροφή του Παρθενώνα», σε μουσική του Θεόδωρου Στάθη. Το έργο αφορούσε στην επιστροφή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.
 
Το 2009-2010 σκηνοθέτησε το δικό του έργο «Τουλούζ Λωτρέκ – Η Φαντασία της αμαρτίας», στο θέατρο της Οδού Θεμιστοκλέους (Καστανιώτης).
 
Στο Φεστιβάλ Ναυπλίου 2018, σκηνοθέτησε το έργο «Ιστορία του Στρατιώτη», σε μουσική Ιγκόρ Στραβίνσκι. Εκτός από τη σκηνοθεσία, επιμελήθηκε επίσης τη μεταγραφή του κειμένου από τα γαλλικά.
 
Για την τηλεόραση έχει σκηνοθετήσει τις σειρές: «Χαμένη Άνοιξη», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα, και «Βιζυηνός - Η σιωπή των αγγέλων», σε σενάριο του Γιάννη Τζιώτη. Η σειρά απέσπασε τα μεγάλα τηλεοπτικά βραβεία το 2000.
 
Στον χώρο του λυρικού και του μουσικού θεάτρου έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για την Όπερα της Τουρ στη Γαλλία, καθώς και στο Άσκολι της Ιταλίας, με έργα όπως «Οι πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου» σε μουσική Μάριον Κουζάν και λιμπρέτο Φρέντερικ Τρίσταν και το «Εγώ, ο Πινόκιο» του Αντόνιο Τσερίκολα, σε λιμπρέτο Κάρλο Κολλόντι. Και τα δύο έργα παρουσιάστηκαν σε παγκόσμια πρώτη.
 
Στην Ελλάδα έχει σκηνοθετήσει τα μουσικά έργα «Ο μαέστρος Κονμπραβούρα» του Γιάννη Δροσίτη, «Το δάκρυ του φεγγαριού» του Νίκου Ξανθούλη, και τη σκηνική καντάτα «Ημερολόγιο για περαστικούς», σε μουσική Περικλή Κούκου, δικό του λιμπρέτο και ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη.
 
Αυτό τον καιρό προετοιμάζει τη μεγάλη μήκους ταινία του.


Χορηγοί - Υποστηρικτές
 


Επιστροφή στο περιεχόμενο