Alaska - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάβαση στο περιεχόμενο


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Alaska

2018

Name: Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Country: Ελλάδα

Genre: Δράμα, Ταινία ενηλικίωσης

Tagline: Where the ice-cream is free.

Logline: Every time reality is getting tough for herself and her younger brother, stubborn Katerina finds shelter in her fantasy and dance.

Synopsis: Η Κατερίνα (11), ζει μαζί με το μικρό της αδερφό, Άλκη (7), και τον εκκεντρικό Παππού τους. Οι γονείς τους έχουν πεθάνει, αλλά ο Παππούς τους έχει πει ότι έχουν πάει στην Αλάσκα να βρουν την τύχη τους.
 
Η ταινία ξεκινάει στο σχολείο, όπου η Κατερίνα καταβρέχει ένα αγόρι που παρενοχλεί τον Άλκη. Επιστρέφοντας σπίτι, κλέβει τρόφιμα από το μίνι μάρκετ, με την ανοχή του μαύρου υπαλλήλου.
 
Στο σπίτι, ο Παππούς της ζητάει να επιλέξει ένα φύλο από την τράπουλα, το οποίο προσπαθεί να μαντέψει. Η Κατερίνα τον γειώνει. Ο Παππούς τους λέει για την Αλάσκα, τη χώρα των ευκαιριών και του παγωτού. Η Κατερίνα, μέσα από τη ντουλάπα, βρίσκεται σε μια αίθουσα χορού, όπου χορεύει με τον Μαύρο υπάλληλο. Ο Παππούς πέφτει. Στον ύπνο της, μαζί όλη η οικογένεια μαζί, βγαίνει φωτογραφία με φόντο την Αλάσκα.
 
Το πρωί ο Παππούς δεν ξυπνάει. Η Κατερίνα ζητάει βοήθεια στην πολυκατοικία αλλά βρίσκει μόνο μια οικογένεια μεταναστών.  Όταν έρχεται το ασθενοφόρο, λέει στο νοσοκόμο ότι οι γονείς της έχουν πεθάνει. Ο Άλκης σοκάρεται. Η Κατερίνα προσπαθεί να βρει πάλι καταφύγιο στη φαντασία, αυτή τη φορά μάταια. Ο Άλκης παίζει με την τράπουλα του Παππού. Η Κατερίνα παραδέχεται ότι o Παππούς είχε βρει το σωστό φύλλο, αλλά αυτή είπε επίτηδες ψέματα. Αργότερα, η Κατερίνα δραπετεύει πάλι στη φαντασία της. Χορεύει με τον Μαύρο Υπάλληλο στο δρόμο, περαστικοί την αποθεώνουν. Επιστροφή στην πραγματικότητα, τα δύο παιδιά περπατούν, κανείς δεν τα δίνει σημασία, χάνονται μέσα στο πλήθος.  


Βιογραφικό Σεναριογράφου/Σκηνοθέτη
Short cv: Ο Μιχάλης Γιαγκουνίδης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1973. Έζησε στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και τη Σύρο. Εργάστηκε για χρόνια στον τραπεζικό τομέα απ’ όπου αποχώρησε το 2014.
 
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠθ και υποψήφιος Διδάκτορας στο ίδιο τμήμα, στην Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου.
 
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, όπως επίσης τρέιλερ, θεατρικές παρατάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
 
Η ταινία «4 μέρες» που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας με επιβλέποντα καθηγητή τον Περικλή Χούρσογλου, χρηματοδοτήθηκε από το EKK στο πλαίσιο του προγράμματος: «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ολοκληρωμένου Έργου».
 
Συμμετοχή ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «4 μέρες» στα εξής φεστιβάλ:
 
 
41 Internacional de Cinema, Sao Paulo, 19/10-1/11/2017
 
“4 meres”, Τμήμα: New Directors Competition.
 
58o Thessaloniki International Film Festival, 2-12/11/2017
 
“4 μέρες”, Τμήμα: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου/ Επίσημη Πρώτη.
 
Γλώσσες: Ελληνική (μητρική), Αγγλικά (ECPE)


Βιογραφικό σημείωμα παραγωγού
Short cv: Η Αννα Μονογυιού είναι απόφοιτη της σχολής Ν.Ο.Ε. τμήμα Νομικών Σπουδών του Α.Π.Θ.  κι έχει ασκήσει 20ετη δικηγορία στην Θεσσαλονίκη έως το 2006 όποτε και εισάχθηκε στο Τμήμα Κινηματογράφου Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση παραγωγή.
 
 Παραγωγός δύο ταινιών μεγάλου μήκους:
 
Α. «4 μέρες», 79’,  2017,  σκηνοθεσία Μιχάλη Γιαγκουνίδη,  συγχρηματοδότηση Ε.Κ.Κ., διαγωνιστικό τμήμα  Νέων Σκηνοθετών του φεστιβάλ Μόστρα 2017, Σάο Πάουλο,  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2017.
 
Β.  «Κοινός Τόπος», 61’,  σκηνοθεσία  Πέννυ Μπούσκα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016 , Φεστιβάλ Σύρου 2017.
 
 Παραγωγός πολλών ταινιών μικρού μήκους ,ενδεικτικά:
 
«Εμείς οι  άλλοι», 2015, σκηνοθεσία Νίκου Γκούλιου, Φεστιβάλ Κονκόρτο  2017, Πιατσέντσα, Ιταλία.
 
«Κλισέ 32»,2012, σκηνοθεσία Αθηνάς Μπουρίκα,   15th Biennale de la Mediterranee Thessaloniki-Rome ,διεθνή φεστιβάλ.
 
«Ζαρντέν», σκηνοθεσία Νίκου Γκούλιου, 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εύφημος μνεία, Φεστιβάλ Fesancor 2011 στο Σαντιάγο  Χιλής,  Unlimited#5  Κολωνία, Fenaco 2011 , Κόσκο  Περού.
 
Γλώσσες: ελληνική (μητρική), αγγλική(καλή), γαλλική και ιταλική (στοιχεία)
 


Χορηγοί - Υποστηρικτές
 


Επιστροφή στο περιεχόμενο